OVERZICHT. Jeugdkampen mogen doorgaan: dit zijn de regels

Kinderen en jongeren kunnen komende zomer op kamp. “Dat is goed nieuws voor kinderen en hongeren die ongeduldig zaten te wachten. Het geeft hoop en perspectief voor meer dan 1 miljoen kinderen”, zei Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V).

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Heel wat kinderen en jongeren wachten al weken in spanning af of ze deze zomer op kamp kunnen of niet. Vrijdagavond kon Dalle eindelijk het verlossende antwoord geven. “Ik zei enkele weken geleden ‘Liever een late ja, dan een vroege nee.’ En het is zo ver. Er is ja gezegd. De zomerkampen en jeugdactiviteiten kunnen doorgaan. Dat is er beslist. Dat is goed nieuws voor kinderen en hongeren die ongeduldig zaten te wachten. Het geeft hoop en perspectief voor meer dan 1 miljoen kinderen”, zei Dalle op de persconferentie.

“Zomerkampen en activiteiten kunnen doorgaan, maar het zal wel anders zijn. Maar daarom niet minder fantastisch. Er is in detail gewerkt aan regels die zullen nageleefd worden. En we rekenen daarbij op iedereen. Op ouders, leiding en jongeren en kinderen zelf. Het risico zullen we nooit tot nul herleiden. Maar de regels geven alvast belangrijke leidraad. De zomer van 2020 wordt er een om nooit te vergeten”, aldus nog Dalle.

(lees verder onder de video)

Dat het anders wordt, maken ook de afgesproken regels duidelijk. Een overzicht:

Bubbels van 50 kinderen

De experten hebben een basishandleiding gecreëerd. Die bevat regels voor het jeugdwerk, maar ook concrete zomerplannen voor alle organisatoren. Concreet betekent dit dat er contactbubbels van maximum 50 kinderen, jongeren en begeleiders zullen komen. Binnen die bubbels is er geen fysieke afstand nodig. Op één kampsite kunnen meerdere bubbels zitten, maar de bedoeling is wel dat die niet fysiek met elkaar in contact komen”, zo verduidelijkte viroloog Marc Van Ranst vrijdagavond in VTM NIEUWS.

Handhygiëne staat centraal

Op de zomerkampen zal handhygiëne centraal staan. Voor en na elke maaltijd, voor en na elk toiletbezoek en aan het begin en einde van de dag zullen de handen gewassen moeten worden. Ook oppervlaktes zullen gereinigd worden. Mondmaskers zijn op het kamp niet noodzakelijk, maar wel als er contact is met externen. Ouders zullen bij aankomst en vertrek wel een mondmasker moeten dragen.

Geen tweedaagse trektocht

Het is ook zo veel mogelijk de bedoeling om in open lucht te spelen. En de terreinen moeten zo maximaal mogelijk benut worden. Ook moet er aandacht zijn voor de aard van de activiteiten. De experten geven aan dat er geen lijst kan opgesteld worden, maar vragen daarvoor het gezond verstand van de leiding. Er wordt wel gevraagd om intens fysiek contact te vermijden.

Tweedaagse uitstappen zullen niet mogen. Een dagtocht kan wel, maar de overnachting moet altijd op het kampterrein gebeuren.

Buitenlandse kampen

Buitenlandse kampen mogen ook doorgaan van zodra de landsgrenzen opengaan. Maar er wordt een perimeter ingesteld van 150 km vanaf onze grenzen.

Speelpleinwerkingen met voorinschrijvingen

Voor speelpleinwerkingen zullen er enkele andere toepassingen komen. Er wordt daar gevraagd om zo veel mogelijk met voorinschrijvingen te werken, maar toch ook zeker enkele plaatsen open te laten voor kinderen die de dag zelf nog beslissen. Er zal ook geprobeerd worden om de speelpleinwerkingen zo veel mogelijk te verspreiden over de gemeenten.

Speeltuinen gaan opnieuw open

De minister liet ook weten dat vanaf woensdag de speeltuinen opnieuw mogen openen. “Het lijkt een detail, maar voor veel kinderen is het essentieel.”

Nieuwe Video's