Aantal nieuwe coronabesmettingen in Limburg blijft quasi stabiel, wel twee overlijdens

Print

Aantal nieuwe coronabesmettingen in Limburg blijft quasi stabiel. Video: TV Limburg

Hasselt -

De laatste nieuwe coronacijfers geven 25 nieuwe coronabesmettingen aan in Limburg. Met uitzondering van dinsdag toen er een uitschieter van 56 was, ligt dit aantal in het verlengde van de afgelopen tien dagen. Op Hemelvaartsdag vielen er helaas twee Limburgse corona-overlijdens te betreuren.

Met argusogen kijken de experten naar de coronacijfers van donderdag en vrijdag. De effecten van de op Moederdag doorgevoerde versoepelingen, zoals de bubbel van vier zullen nu hun weerslag krijgen in de cijfers. Dat stelt biostatisticus Niel Hens van de UHasselt en lid van de expertengroep GEES. Volgens Hens zijn er nu voldoende dagen verstreken om de effecten van de maatregel te zien. Sinds 10 mei is immers de bubbelregeling van toepassing waarbij u vier mensen thuis mag ontvangen. Een dag later gooiden de winkels hun deuren open en kwamen we meer uit ons kot.

5.978 besmettingen in Limburg

Nationaal wijzen de eerste resultaten op een lichte stijging van de ziekenhuisopnames. Voor de derde dag op rij ging dit cijfer de hoogte in: van 50 op dinsdag, naar 58 op woensdag om donderdag af te klokken op 71. “Mogelijk is het de invloed van de versoepeling van de maatregelen”, zegt microbioloog Hermans Goossens (UAntwerpen). “Dat gaan we in de komende dagen zien. Er zal wellicht een stijging zijn, maar ik verwacht niet dat die groot zal zijn.” Ook qua nieuwe besmettingen is er een verhoging te zien: 252 op Hemelvaartsdag tegenover 192 een dag eerder. Voor onze provincie gingen de besmettingscijfers de afgelopen drie dagen van 59 naar 19 tot 25 op donderdag en is geen sprake van een stijgende trend. Sinds 11 mei schommelt dit aantal tussen 19 en 28, uitgezonderd twee uitschieters: een negatieve met 59 en een positieve met 12 op 18 mei. In totaal raakten nu al 5.978 Limburgers besmet met het coronavirus.

Twee overlijdens

Covid-19 heeft in onze provincie al 912 levens geëist, waarvan 511 in de rusthuizen en 401 in de ziekenhuizen. De balans steeg vergeleken met woensdag met twee overlijdens. In het ZOL in Genk en in het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik liet een patiënt het leven. Positief nieuws komt er van het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder waar al veertien dagen op rij niemand meer bezweek aan Covid-19. Ook in het Hasseltse ziekenhuis of het grootste van Limburg viel sinds 13 mei geen corona-overlijden meer te noteren. In heel het land lieten de voorbije twee dagen 79 coronapatiënten het leven (9.186 in totaal). Afsluiten doen we met positief nieuws en de vaststelling dat er in de Limburgse woonzorgcentra gedurende een dag geen overlijdens te betreuren vielen die aan het coronavirus te wijten zijn.

Nieuwe Video's