Roberto Martinez ontkent niet dat hij andere aanbiedingen had: “Maar het uitstel van het EK veranderde de situatie”

Roberto Martinez blijft tot na het WK van 2022 bondscoach van de Rode Duivels. Dat heeft de Belgische voetbalbond woensdagochtend bekendgemaakt met een filmpje op Twitter, waarin Martinez in ware FIFA-stijl werd voorgesteld. Martinez zal de functie van bondscoach combineren met die van technisch directeur, en zal bruto 3,5 miljoen per jaar verdienen.

Ludo Vandewalle en Wim Conings

De contractverlenging van bondscoach Roberto Martinez is in verschillende opzichten opmerkelijk. Het is immers nog nooit gebeurd dat een bondscoach de functie van coach en technisch directeur wordt gecombineerd. Het deed vragen rijzen over wie de bondscoach dan moet ontslaan als er iets misloopt. Als technisch directeur is Martinez immers ook opgenomen in het directiecomité van de voetbalbond. Er is bepaald dat de raad van bestuur van de voetbalbond Martinez kan ontslaan indien zo’n ingreep zich opdringt.

Door de combinatie van bondscoach/technisch directeur kan de voetbalbond het zich veroorloven 3,5 miljoen euro bruto per jaar uit te keren voor het nieuwe contract. Er is een clausule opgenomen waarbij langs beide kanten tegen een vergoeding het contract kan worden opgezegd als dat nodig is. Dat bedrag is langs de kant van Martinez variabel naargelang de club/het land dat komt aankloppen.

Met de contractverlenging van Martinez komt de KBVB tegemoet aan de wensen van de internationals. Onder meer Thomas Vermaelen en Romelu Lukaku lieten verstaan dat ze rekenden op een verlengd verblijf van Martinez. Doordat het EK verschoven werd naar volgende zomer, zat onze nationale ploeg even virtueel zonder bondscoach, wiens contract deze zomer afliep. Dat is nu dus opgelost. Volgens CEO Peter Bossaert haalt de voetbalbond zo zijn eerste keuze binnen. “Of er andere kandidaten waren? Nee”, klinkt het stellig.

Vieren met barbecue

Martinez toonde zich woensdagmiddag op een digitale persconferentie vanuit het Engelse Wigan opgetogen. “We gaan vieren met een barbecue met de familie”, lachte de Spanjaard. “Of het niet moeilijk was andere aanbiedingen naast me neer te leggen? Op zo’n momenten moet je kijken naar wat je echt hebt. De Rode Duivels zijn een speciaal verhaal, met een land dat qua bevolkingsaantal klein is, maar dat ook aan een sterke toekomst bouwt. Door de uitstel van het EK naar 2021 was de situatie bovendien helemaal anders. Dit was niet het moment om te stoppen. Nu weggaan had me een gevoel van ‘unfinished business’ gegeven.”

Bondsvoorzitter Mehdi Bayat maakte iedereen er wel op attent dat Martinez onder bepaalde voorwaarden nog wel voortijdig andere oorden kan opzoeken. “Tussen de bond en Roberto is een gentlemen’s agreement ontstaan. Telkens er een optie of contact was (met een andere geïnteresseerde, nvdr), heeft hij de bal altijd in ons kamp gelegd. Dat sterkt me in het vertrouwen dat zelfs met een vertrekclausule een scheiding altijd op een elegante manier zal gebeuren.”

“Vertonghen, Witsel en De Bruyne moeten toekomst vorm geven als trainers”

Martinez lachte de bedenkingen over zijn dubbelfunctie als bondscoach en technisch directeur weg. “Ik kijk al uit naar de moeilijke gesprekken tussen die twee”, grapte hij. “Het voordeel is dat ik als technisch directeur het technisch aspect van het bondscoachschap begrijp, en andersom dat ik op de hoogte ben van hoe alle bondsinstanties werken. Ik zie dit als een kans om te werken aan onder meer de link tussen amateur- en profvoetbal in België en het opleiden van jonge spelers. In functie daarvan is het belangrijk dat de huidige gouden generatie begint te denken als trainers. Vertonghen, Witsel, De Bruyne, Mertens, Meunier, Lukaku… Zij zullen de coaches worden die de toekomst van de Rode Duivels zullen vormen.”

Bossaert kondigde wel aan dat de voetbalbond op zoek gaat naar een assistent om Roberto Martinez op korte termijn bij te staan als technisch directeur. “We zijn op zoek naar een jong profiel, die over twee jaar de fakkel van Roberto kan overnemen.” De sterke man van de voetbalbond koppelde daar meteen de ambitie aan de komende tien jaar top tien van de wereld te blijven.

Martinez nam in augustus 2016 de scepter over van Marc Wilmots. Hij loodste de Rode Duivels naar een knappe derde plaats op het WK 2018 in Rusland.

Bekijk de originele bekendmaking van de contractverlenging van Martinez hier:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.