KazaK wint Vlaamse finale en is mini-onderneming van het jaar

Print
Leopoldsburg - De leerlingen van mini-onderneming KazaK uit Sint-Michiel Leopoldsburg hebben de Vlaamse finale van 'Dé Mini-onderneming van het jaar 2020' gewonnen. De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door Vlajo. De winnaar werd vrijdag 15 mei bekendgemaakt via sociale media.

De mini-onderneming KazaK bestaat uit 7 gemotiveerde leerlingen uit het laatste jaar secundair onderwijs van Sint-Michiel Leopoldsburg. Met hun mini-onderneming produceren ze handige en compacte tasjes die je aan je broekriem kan bevestigen, bedoeld voor gsm, geld, autosleutels en zo veel meer. Deze KazaKken zijn voornamelijk gemaakt uit gerecycleerde materialen, zoals oude kledingstukken, nog bruikbare baches of plastiek. Ze houden daarbij rekening met het milieu en de persoonlijke wensen en het comfort van de klant. De KazaKken worden volledig handgemaakt. Dat zorgt ervoor dat elk product uniek is. Voor een deel van de productie kunnen ze rekenen op externe partijen, zoals Dagcentrum ‘t Brugske.

Om een duidelijk onderscheid te maken tussen de verschillende tasjes, besloten de leerlingen om de KazaKken in 4 lijnen op te delen. Zo is er de Basic Line, waarbij de KazaKken gemaakt zijn uit een eenvoudig stofje. De Classic Line bestaat uit producten gemaakt van kledij. De Green Line vertegenwoordigt recyclage aangezien de eyecatcher gemaakt is uit hergebruikt ‘afval’. De Your Line staat voor personalisatie: het product wordt volledig gemaakt naar wens van de klant.

Net zoals vele andere bedrijven werd ook hun mini-onderneming getroffen door het coronavirus. Ze lieten de koppen echter niet hangen, maar kwamen met een innovatief idee. Ze kwamen met een nieuwe lijn op de proppen, de Safe Line. Origineel zijn dit witte KazaKken met een opschrift als steun naar de zorg toe, iets later besloten ze de bestaande producten te voorzien van een mondmasker en handschoenen als de klant dit wenst. De winst die gemaakt wordt, storten ze naar het goede doel 'Leopoldsburg Solidair'.

KazaK deed al mee met verschillende wedstrijden. Ze wonnen een ster en een geldprijs voor hun reclamefilmpje op de Kick-Off in de Luminus Arena. Later sleepten ze de prijs van “Beste Klantenbenadering” in de wacht op de verkoopdag in de Shopping 1 in Genk. Dankzij hun professioneel businessplan werden ze geselecteerd om deel te nemen aan de Limburgse finale op 11 maart. Tijdens de live-presentatie en de vragenronde overtuigden ze de 5-koppige jury. Ze bemachtigden een plaatsje in de Vlaamse finale. Door de omstandigheden vond deze online plaats. Ook dat hield deze groep niet tegen om hun project te verdedigen. De juryleden werden verrast door hun enthousiasme en gezonde ondernemingszin. Ze kregen afgelopen woensdag een eervolle vermelding voor meest ambitieuze team en afgelopen vrijdag kregen ze het verlossende nieuws dat ze België mogen vertegenwoordigen op de JA Europe Company of the Year Competition.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio