Openbaar vervoer

De Lijn voert social distancing af: geen 1,5 meter afstand meer op bussen en trams

Print
De Lijn voert social distancing af: geen 1,5 meter afstand meer op bussen en trams

Foto: Photo News

Hasselt -

De Lijn zal reizigers niet langer verplichten om 1,5 meter afstand te houden. Met de heropening van scholen en winkels zou de capaciteit op bussen en trams anders te klein worden.

De Lijn had de Vlaamse regering vrijdag om duidelijkheid gevraagd in verband met de regels rond social distancing. “Met de heropening van de scholen op vrijdag en de winkels op maandag, liep de bezetting van de bussen afgelopen week opnieuw op, tot gemiddeld 18 procent”, zegt De Lijn-topman Roger Kesteloot.

Vanuit de vakbonden werd er druk gezet op de directie van De Lijn om duidelijke regels te formuleren rond het aantal toegelaten reizigers. Tot nu toe werd door De Lijn de stelregel gehanteerd dat een op vijf zitplaatsen beschikbaar waren. Op een standaardbus met 54 zitplaatsen konden er daardoor maar 9 reizigers mee.

Vrijdag bleek echter op verschillende plekken in Vlaanderen dat door de vele scholieren die regel zwaar onder druk kwam te staan. Onder andere in Hasselt, Genk en Beringen zaten de bussen veel voller.

Meer bussen

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) legde de kwestie vrijdag voor aan de Vlaamse regering. Die herhaalde haar standpunt: social distance als het kan, mondmaskers zijn verplicht. “We hebben altijd gevraagd om zo veel mogelijk de social distancing te respecteren, maar we beseffen ook dat dit op het openbaar vervoer niet altijd mogelijk is. Vandaar dat we ook nooit harde regels hebben opgelegd rond het aantal reizigers”, zegt Peeters. “De Nationale Veiligheidsraad heeft net daarom ook beslist dat mondmaskers op bussen en trams vanaf 4 mei verplicht zijn. Net zoals dat sinds begin deze week het geval is met de contactberoepen.”

De vakbonden interpreteerden de regels echter anders. “Zij vonden dat het een en-en-verhaal is: zowel mondmaskers als social distancing”, zegt Kesteloot. De redenering was dat De Lijn ook een bedrijf is en daardoor ook die de social distancing te allen tijde moet kunnen garanderen. “Maar dan zouden we veel meer bussen moeten inzetten om iedereen op zijn bestemming te krijgen en die bussen zijn er niet”, zegt Peeters.

De Lijn besliste daarop vrijdagmiddag om zelf duidelijkheid te scheppen en opnieuw meer reizigers toe te laten.

Geen mondmasker voor chauffeurs

Dat leidde tot onvrede bij de vakbonden, die maandag al een stakingsaanzegging hadden ingediend omdat nog niet alle stuurposten waren afgesloten. Ze drongen ook aan op vastgelegde maximumaantallen reizigers per bus. Tijdens een spoedoverleg vrijdagavond laat met topman Roger Kesteloot, bonden de vakbonden in. “Als de bescherming van de chauffeurs in orde is, beloven ze dat er maandag geen acties zullen plaatsvinden. Ze beseffen ook dat met maximumaantallen er weer andere problemen ontstaan”, reageerde Kesteloot na afloop.

Minister Peeters zegt dat vanaf vrijdagavond alle voertuigen zijn uitgerust met compartimentering.

Opvallend: chauffeurs op het openbaar vervoer moeten vanaf nu ook geen mondmaskers meer dragen, op voorwaarde dat de stuurpost afgesloten is en er een sticker of affiche hangt die uitlegt waarom de chauffeur geen mondmasker draagt. Woensdag hadden de vakbonden daarom gevraagd, omdat volgens hen chauffeurs klaagden over hoofdpijn en misselijkheid en de veiligheid daardoor in het gedrang kwam.

Mondmaskers toch niet verplicht voor buschauffeurs. Video: TV Limburg