Assenaren herdenken einde Tweede Wereldoorlog

Print
Assenaren herdenken einde Tweede Wereldoorlog

Foto: Irma Scheepers

As - Ondanks de coronacrisis werd in As toch het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Zo werden de namen van de gesneuvelden voorgelezen en werden er bloemen neergelegd aan de gedenksteen.

Op 8 mei 1945 kwam er officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Dit betekende het einde van een dictatoriaal regime in ons land. De Nazi's en hun Belgische handlangers wilden iedereen onderwerpen aan dat regime van overheersing, van uitbuiting, van 'slavernij', van verklikking, van foltering, van moorden, van verwijdering uit de samenleving en opsluiting in gevangenissen en concentratie- en vernietigingskampen hier, in Duitsland en in andere Europese landen. Door de overwinning van onze geallieerde troepen kwam een einde aan dit onmenselijk klimaat. De democratische waarden werden hersteld. 

Op 8 mei 2020 werd een eucharistieviering opgedragen voor onze gesneuvelden in het Begijnhof in Halle. Die werd via Facebook uitgezonden. Niet iedereen steunde de vijand. Er waren ook Belgen die zich verzetten tegen de Duitse overheersing en die streden voor onze vrijheid. Velen verloren hierbij hun leven. Ondanks de speciale omstandigheden lieten de herdenkers hun namen klinken aan de gedenksteen in As. Mevrouw Hubrechts-Bamps, bestuurslid van de Oud-Strijders van As, legde bloemen neer als dank en als eerbetoon aan al onze strijders. We mogen hun offer nooit vergeten. We moeten hen steeds dankbaar blijven omdat ze streden voor ons.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio