'Zoekpunt' dekenaat Genk opent beperkt de deuren

Print

Centrum

Genk - Zoals al eerder bericht, zou er in Genk-centrum op 1 april - en het was géén aprilvis - een ontmoetingsplek geopend worden voor mensen die zoekend zijn naar zinvolle belevenissen van het leven.

Zoals al eerder bericht, zou er in Genk-centrum op 1 april - en het was géén aprilvis - een ontmoetingsplek geopend worden voor mensen die zoekend zijn naar zinvolle belevenissen van het leven. Daartoe werd een winkelpand aangeschaft in Shopping 2 in Genk, vlakbij de ingang vanuit Shopping 1, om ruimte te creëren voor eenieder die behoefte heeft aan een open gesprek, een luisterend oor of waar je in boeken kon snuffelen of wenskaarten en communiegeschenken kan verkrijgen. Door het coronavirus werd de opening helaas uitgesteld.

Niettegenstaande bleven deken Luc Herbots en zijn team niet bij de pakken zitten. Zo was er dinsdag 12 mei een pre-opening van het 'Zoekpunt'. Binnen dit beperkte concept zullen de mensen op een veilige manier individueel ontvangen worden, elke dag van 14 tot 16 uur.

Interactieve denkplek

Bij ingrijpende gebeurtenissen ontstaan er spontaan herdenkingsplekken, die helpen om te verwerken en ook sociale verbondenheid creëren. Elke dag zien we cijfers van ziekenhuisopnames en overlijdens, en achter elke cijfer zit dan een naam en een verhaal. Daarom wil Zoekpunt als interactieve herdenkingsplek zich in deze tijden mee engageren en kan je er een voornaam laten schrijven op een steen. Namen van overledenen toevertrouwen aan een steen is een oud joods gebruik met een symbolische waarde. Stenen vergaan immers niet, maar kunnen weer en wind doorstaan. Ze zijn even onvergankelijk als de liefde voor onze overledenen. Daarom worden die stenen dan ter plaatse aan de voet gelegd van een Piëta, dit is een beeld van Maria die rouwt om haar dode kind.

Men kan ook met elkaar delen wat ons deze dagen kracht en moed geeft. Iedereen die wil, kan enkele woorden/waarden delen. Een computerprogramma tovert dit dan om in een woordenwolk op een scherm. Hoe vaker een woord genoemd wordt, hoe groter het wordt… Tevens werd ook een boom geplaatst, waarvan je een groen blaadje met een hoopvolle boodschap of bemoedigende gedachte kan plukken. Zo wil 'Zoek.' als interactieve herdenkingsplek op deze manier toch een beetje steun en moed bieden en elkaar hiermee op weg nemen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio