Limburgs Landschap: Suikerboontjes voor de slechtvalk

Print

Foto: Dirk Ottenburgs

Tongeren - Dirk Ottenburghs, medewerker van natuurvereniging Limburgs Landschap vzw, leidt ons rond in de wondere wereld van fauna en flora in de Limburgse natuur.

"Je schrijft te vaak over vogels", kreeg ik te horen van mijn zoon. Maar als vogelaar kan ik het echt niet helpen. Zeker niet nu er in Tongeren belangrijk nieuws te melden is. Het koppel slechtvalken, dat nu al een paar jaar op de basiliek woont, heeft weer jongen! Excuus, één hummeltje is voorlopig uit het ei gekropen. Hopelijk volgt nummer twee snel. Want, inderdaad, er zijn dit jaar maar twee eieren gelegd. En dat is deze keer de schuld van de vrouw. Straffe uitspraak, maar in dit geval is het echt zo.

Het mannetje is gebleven, zijn vrouwtje van de voorbij jaren werd echter door een jonger exemplaar vervangen. Zit hij in zijn midlife crisis? Want naar ik hoor is dat dan wel eens een – meestal kostelijke en achteraf gezien domme – beslissing die vertegenwoordigers van het ‘sterke’ geslacht op dat moment nemen. Ondanks dat ze niet geringd is, weten we toch dat het om een vrij jong vrouwtje gaat. In hun eerste jaar dat ze vruchtbaar zijn, leggen slechtvalken vaak maar twee eieren. Wat hier dus ook het geval was. Daarnaast is het nog allemaal nieuw voor haar, dat gebroed en gevoeder van jongen. Jonge vrouwtjes moeten nog veel leren en weten vaak niet zo goed hoe ze dat allemaal moeten aanpakken. Zo zagen we dan ook dat de nieuwe deerne vaak van huis (lees: nestkast) was en meneer slechtvalk heel vaak de eitjes warm moest houden. Volgens mij een eerste moment waarop hij zijn beslissing - om voor een jongere partner te kiezen - betreurde.

Maar ondanks de partnerwissel werd er dus toch weer succesvol gebroed op de basiliek in Tongeren. Hopelijk komt het tweede ei weldra uit en slaagt het koppel, ondanks de echtelijke perikelen, er toch in om hun tweeling succesvol groot te brengen. Zo kunnen we ze weer bewonderen zodra ze vlieglessen krijgen van hun ouders rond de toren van de basiliek. Wedden dat er op dat moment weer heel wat Tongenaren even stoppen om naar ‘hun’ slechtvalken te kijken? Het is hen gegund.

Je kan de Tongerse slechtvalken live volgen op https://www.tongeren.be/slechtvalken-live

(Foto's: Chris Richerzhagen - Beelden in nestkast via webcam Stad Tongeren)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio