© Photo News

Stevige besparingen op komst bij Real Madrid en Barcelona: “Lonen met minstens 30% naar beneden”

Real Madrid en FC Barcelona zouden hun salarislast volgend seizoen flink willen doen dalen. Dat bracht het doorgaans goed geïnformeerde dagblad AS zondag naar buiten. De reden voor de forse daling is uiteraard de zware financiële impact die de coronacrisis heeft op de voetbalwereld. Real Madrid zou mikken op een verlaging van dertig procent, bij Barcelona zou er nog meer ingeleverd moeten worden. De loondaling zou van toepassing zijn op zowel spelers, staf als bestuursleden. De nieuwe verlagingen staan los van de inspanningen die vorige maand al werden overeengekomen.

Volgens AS zou Real Madrid op z’n minst twintig procent van haar inkomsten verliezen. Dat komt overeen met zo’n 165 miljoen euro. De geschatte loonlast van enkel het eerste elftal van Real Madrid bedraagt 283 miljoen euro. Met de salarisverlaging van dertig procent zou de Koninklijke 85 miljoen euro besparen bij de spelersgroep. Daar zou dan nog vijftien miljoen euro aan besparingen bij staf en bestuursleden bijgekomen. Het overige personeel wordt niet betrokken in salarisreductie.

Bij Barcelona zou de besparing nog groter zijn. De Catalanen calculeren voor volgend seizoen een daling van hun begroting met 250 miljoen euro in. Barcelona zou door de crisis 120 tot 140 miljoen euro aan inkomsten verliezen. Daarom moeten ook de lonen fors dalen. Dit seizoen besteedde Barça 60 à 65 procent van haar budget, 1047 miljoen euro, aan salarissen. Dat kwam overeen met 680 miljoen euro aan lonen binnen de hele club. Bij een budgetdaling volgend seizoen tot 750 miljoen euro zouden de lonen moeten terugvallend tot zo’n 450 miljoen euro.