FIFA zet licht op groen voor vijf wissels

Print
FIFA zet licht op groen voor vijf wissels

Als men in Spanje hervat zal ook Atlético Madrid vijf keer mogen wisselen. Foto: EPA-EFE

De FIFA heeft een tijdelijke reglementswijziging doorgevoerd: competities die dit kalenderjaar nog hernemen en ook in 2020 beëindigd moeten worden mogen hun clubs voortaan toelaten maximaal vijf wissels per match door te voeren.

De vraag om tijdelijk vijf in plaats van drie wissels te voeren kwam haast unisono van clubs uit elke grote voetbalcompetitie. Om de competities afgewerkt te krijgen zullen er immers disproportioneel veel midweekmatchen afgewerkt moeten worden, wat fysiek zeer belastend is voor de spelers. Zeker omdat de voorbereidingen naar de diverse herstarts kort en snel zullen verlopen.

Maximaal drie wisselmomenten

Teams zullen wel geen vijf wisselmomenten krijgen tijdens een match. Om de vlotheid van het spel te bevorderen, blijft dat aantal staan op drie. Ook tijdens de rust kan er uiteraard gewisseld worden zonder verlies van zo’n wisselmoment. “Deze tijdelijke regel komt er om de spelers te beschermen”, meldde de IFAB - de internationale regelmaker van de FIFA die de regels goed- of afkeurt - tot slot nog.