COLUMN: Een stap vooruit

Kelly Loos schrijft een column over het dagelijkse leven in Houthalen-Helchteren.

Kelly Loos

Begin deze week zetten we voorzichtig een stapje uit de semi-lockdown. Het begin van het zogenaamde exitplan. Het beetje perspectief waar we al wekenlang smachtend naar uitkijken. De meesten onder ons beginnen ‘hun kot’ toch zo stilaan beu te geraken, dus we kunnen maar hopen dat dat exitplan goed zal verlopen. Hopelijk wordt het geen ‘processie van Echternach’: drie stappen vooruit, twee achteruit…

Eind volgende week zullen de scholen een eerste keer ‘proefdraaien’. Ook ik ga dan voor het eerst sinds lang weer voor de klas staan. Ik ben blij dat ik mijn laatstejaars zal terugzien. En ik durf vermoeden dat ook zij voor een keer blij zijn dat ze weer naar school mogen komen. Maar stiekem ben ik toch ook een beetje bang voor de scholen die weer opengaan. Met de laatstejaars van het secundair onderwijs zal dat wellicht nogal meevallen, maar in de lagere scholen zullen de leerkrachten hun handen vol hebben. Kinderen en afstand houden, zeker op een speelplaats en na wekenlang elkaar missen, het is geen ideale combinatie. Gelukkig zal die heropstart stap voor stap gebeuren. De andere leerkrachten doen voorlopig verder zoals ze bezig zijn: met hun leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden op afstand. Al valt dat ook de leerkrachten zwaar, zo merken we.

Op vrijdag 1 mei (ja, de feestdag waarop normaal gezien niet gewerkt moet worden) kreeg onze dochter bezoek van haar twee halftijdse juffen. Op veilige afstand van de voordeur uiteraard. Ze maakten ruim de tijd voor een babbeltje met zowel de dochter als mama en papa. Met een kleine twintigtal leerlingen in de klas, moet dat meer dan een dagvullende activiteit geweest zijn.

Dank je wel, juffen, voor alle berichtjes, mails, telefoontjes, filmpjes en opdrachten, ook de gekke opdrachten waarvan we een foto mogen doormailen en waarvan de leerlingen de volgende dag het resultaat te zien krijgen. Bedankt om zo toch een beetje het contact met en tussen de kinderen te bewaren en wat vrolijkheid in hun leven te brengen. Want nee, leerkrachten hebben niet alwéér twee maanden vakantie gehad. Dat kan ik met de hand op het hart bevestigen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio