© Jempi Trippaers

© Jempi Trippaers

© Jempi Trippaers

© Jempi Trippaers

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

'Mister 1 mei' Jan Hendrix met pensioen

Geen duizenden belangstellenden vorige vrijdag op 1 mei in Genk. Geen bruisende stad en geen O-parade of vuurwerk. Daar stak het coronavirus een stokje voor. Maar net op deze 1 mei-dag stond wel het geëmotioneerde afscheidsgebeuren van Jan Hendrix geprogrammeerd.

Jempi Trippaers

Een mooie afvaardiging van de stad had zich gewapend met wat speaches en cadeautjes om af te zakken naar het woonhuis van het feestvarkentje. "Jan wist van niets en vermoedde ook niets", vertelt Adèle Steyfkens van de dienst evenementen. "Dat wij dan samen met de stadsbelleman plots voor zijn deur stonden met het nodige kabaal, was voor Jan en de hele buurt een enorme verrassing. Jan moest zelfs eventjes zijn oogjes droog maken na al dat ceremonieel gedoe dat anders niet snel aan Jan besteed is."

Jan werkte meer dan 25 jaar lang voor de dienst evenementen en feestelijkheden. Uit heel Europa haalde Jan de groepen, fanfares, harmonies en danskorpsen naar Genk. Hij maakte dus van de vroegere internationale bloemenstoeten telkens een juweeltje. "En vooral de laatste jaren lag het niveau van de 1 mei-ommegang heel erg hoog", zegt Adèle.

Herman

Na het mini-feestje in alle veiligheid in Jan zijn tuintje, zonder drank, maar met veel klank, zakte het gezelschap af naar Genk-Centrum. Een ander monument van de dienst feestelijkheden was immesr jarig. "Meer dan 80 lentes gepasseerd", wist Jan zelf te vertellen van zijn boezemvriend Herman Roex. Herman werd dan ook stevig in de bloemetjes gezet door de ruime stadsdelegatie. "De traktaties, hapjes en drankjes worden allemaal opgespaard voor na de crisis", lachte Herman.

Tot slot werd nog een ingekorte verkenningswandeling gemaakt door de stad. De enorme leegte in alle straten en op alle pleinen was een treffende symboliek voor de afgelasting van Genks grootste en indrukwekkendste evenement van het seizoen. Er wordt al ongeduldig uitgekeken naar de 1 mei editie 2021. "Met Jan en met Herman, dat hebben ze plechtig beloofd", benadrukte Adèle.

(Foto's: Kathleen)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio