© Photo News

Zo willen alle Europese landen stilletjes uit lockdown komen

Nadat ze wekenlang “in hun kot bleven”, komen een aantal Europeanen stilletjes aan uit hun opgelegde quarantaine. De inperkingsmaatregelen worden schoorvoetend losser gemaakt. Een overzicht.

In Italië werd het werk in sommige sectoren (bouw, auto, luxe ...) op 27 april al hervat. Vanaf maandag kunnen Italianen hun families bezoeken en in beperkte aantallen bijeenkomen. En de parken gaan weer open met behoud van sociale distantie.

De maakindustrie, de bouwsector en de groothandel voor deze sectoren zullen open zijn. En bars en restaurants hebben het recht om afhaalmaaltijden te verkopen. Hun volledige heropening vindt plaats op 1 juni, net als die van schoonheidssalons of kappers. Op 18 mei kunnen alle detailhandelaren weer open, evenals musea, culturele bezienswaardigheden en bibliotheken. De scholen blijven tot september gesloten. Reizen blijft beperkt binnen de woongemeente en is alleen gekoppeld aan werk en gezondheid.

In Spanje werd de extreem strikte opsluiting van het land op 26 april versoepeld met de toestemming voor kinderen om een uur te gaan wandelen met een volwassene en sinds zaterdag met de toestemming voor mensen ouder dan 14 jaar om individueel te sporten of lopen onder strikte voorwaarden.

LEES OOK. Waar in Zuid-Europa zijn we deze zomer welkom en hoe kan dat veilig?

Vanaf maandag kunnen sommige kleine bedrijven zoals kappers klanten op afspraak individueel ontvangen. Ook bars en restaurants mogen afhaalmaaltijden verkopen.

Het mondmasker is wel verplicht tijdens verplaatsingen. Op de Balearen en Canarische Eilanden mogen de meeste winkels, musea en de terrassen van bars en restaurants met beperkte capaciteit weer open, evenals hotels met voorwaarden. De rest van het land volgt op 11 mei. Bioscopen en theaters gaan normaal gesproken twee weken later weer open. De scholen blijven wel tot september gesloten.

© AFP

De meeste winkels van minder dan 800 vierkante meter gingen in Duitsland op 20 april opnieuw open. In sommige deelstaten (Saarland, Saksen-Anhalt, Bremen) gaan de scholen vanaf maandag ook geleidelijk weer open. Net zoals de kappers.

Gebedshuizen, musea, gedenktekens, dierentuinen, speelplekken kunnen dat ook doen of hebben dat al gedaan. Cultuurcentra, bars, restaurants, speeltuinen, sportvelden, blijven gesloten. Restaurants mogen wel nog eten bezorgen. Grote bijeenkomsten blijven tot ten minste 31 augustus verboden. Het mondmasker wordt verplicht in het vervoer en in winkels.

© Photo News

In Oostenrijk heeft Wenen al toestemming gegeven voor de heropening van bepaalde niet-essentiële bedrijven. Grote voedingswinkels, kappers en buitensportfaciliteiten (tennis, golf ...) zijn dit weekend heropend. Reisbeperkingen worden opgeheven, bijeenkomsten tot 10 personen zijn toegelaten, maar wel met respect voor sociale afstand. De verwachting is dat restaurants halverwege mei weer open gaan. Een mondmasker is wel verplicht bij verplaatsingen.

Boekhandels en autodealers gaan in Portugal maandag weer open. De lokale handel, tot 200 m², met uitzicht op de straat, kan met verplicht masker weer open. Kapsalons en schoonheidssalons kunnen dat ook op afspraak. Sommige openbare diensten, zoals belastingcentra, gaan op afspraak weer open met een verplicht masker.

LEES OOK. Covid-19-paspoort moet reizen binnen EU redden

Ook in het openbaar vervoer is het masker verplicht. Individuele buitensporten zijn wel toegestaan. Middelbare scholen, musea, kunstgaleries, restaurants en cafés heropenen op 18 mei, theaters en bioscopen op 1 juni, met regels voor sociale afstand.

© REUTERS

In Slovenië gaan maandag de caféterrassen en restaurants, kappers, musea en boekhandels opnieuw open. Professionele sporttraining is ook weer toegelaten. Het is wel verplicht een masker te dragen in gesloten openbare ruimtes, transport en winkels.

In Hongarije mogen terrassen, stranden en openbare baden van cafés en restaurants opnieuw open. Mensen mogen ook opnieuw sporten. En een masker is verplicht op het openbaar vervoer. Die verspoelingen gelden wel niet in de hoofdstad Boedapest.

De Poolse regering kondigde de opening aan van hotels, winkelcentra, een deel van de culturele instellingen, waaronder bibliotheken en enkele musea. Vanaf woensdag kunnen kinderdagverblijven en kleuterscholen weer opengaan, maar de lokale autoriteiten waarvan ze afhankelijk zijn, hebben aangekondigd dat de meeste van hen gesloten zullen blijven.

© EPA-EFE

Sommige winkels, musea, bibliotheken en het openbaar vervoer in Kroatië zijn vorige week heropend. Religieuze bijeenkomsten zijn sinds zaterdag toegestaan. En op maandag kunnen diensten met nauw contact met de klant, zoals kappers, weer opengaan. Op 11 mei zijn de terrassen, bars en restaurants aan de beurt. Bijeenkomsten zijn toegestaan voor maximaal 10 personen en kleuterscholen en scholen worden op vrijwillige basis heropend.

In Servië mogen maandag de cafés en restaurants met sociale afstand, openbaar vervoer, intercitytreinen en langeafstandsbus opnieuw open, maar het is wel verplicht een masker te dragen. De winkelcentra gaan op 8 mei weer open, de kleuterscholen op 11 mei. De avondklok blijft gehandhaafd.

Bijna 10 procent van de gesloten bedrijven zal in Griekenland maandag weer kunnen worden geopend. Dat zijn boekhandels, kapsalons en schoonheidssalons, elektronica en sportartikelenwinkels en tuincentra. Op 11 mei kunnen alle andere winkels weer open, met uitzondering van winkelcentra die tot 1 juni gesloten zijn.

LEES OOK. Griekenland wil deze zomer weer toeristen verwelkomen: “Het is hier veiliger dan je eigen land”

© AFP

LEES OOK. Graan voor een jaar, medicijnen voor zes maanden: Finland, de hamsteraar van Europa

Ook de Scandinavische landen versoepelen de maatregelen. Op IJsland gaan universiteiten, musea en kapsalons maandag weer open. Denemarken en Noorwegen behoorden in een semi-insluitingsregime tot de eerste Europese landen die hun beperkingen versoepelden. De Denen keerden op 15 april als eerste terug naar school.

© AFP

Meer over Europa