© BELGAIMAGE

FC Keulen kan niet lachen met uitspraken van Birger Verstraete na “bizarre” beslissing rond coronagevallen: “Verkeerd uitgedrukt”

FC Keulen betreurt het verkeerde beeld over de geldende maatregelen bij de club tegen het coronavirus, dat ontstaan is na een interview van Birger Verstraete. “Ik heb me verkeerd uitgedrukt. In plaats vanuit emotie een interview te geven, had ik onze dokter moeten contacteren en dan zouden mijn vragen beantwoord zijn”, verontschuldigt de middenvelder zich in een persbericht. “Verstraete zal blijven spelen en trainen bij FC Keulen”, zo klinkt het verder.

Vincent Van Genechten

Verstraete, wiens partner een hartpatiënte is, maakte zich zorgen. “Wij moeten voorlopig niet in quarantaine en dat is wel een beetje bizar”, zei de middenvelder in een gesprek met VTM Nieuws.

“De kinesist is de man die mij, en andere spelers, wekenlang behandeld heeft. En met één van de twee spelers in kwestie vormde ik donderdag nog een duo in de fitnesszaal. Dus dat we helemaal niet in contact met hen zijn gekomen, klopt niet volledig. (...) Het is niet aan mij om te beslissen wat er met de Bundesliga moet gebeuren, maar ik kan wel zeggen dat mijn hoofd niet naar voetbal staat. (...) Als de club beslist dat we verder doen zoals nu, dan denk ik wel dat er een signaal mag komen vanuit alle Bundesliga-teams om aan te kaarten dat dit onverantwoord is. Eerst de gezondheid, dan voetbal.”

© BELGAIMAGE

Bizar

Donderdag testten twee spelers en een kinesist van FC Keulen positief op het coronavirus. In het interview zei Verstraete dat het sowieso het plan was om verder te trainen in het geval van een positieve test. Maar volgens de Duitse club klopt dat niet en gaat het om een verkeerde vertaling.

“In overeenstemming met het medisch concept van de Duitse voetballiga (DFL) zullen alleen spelers die twee keer na elkaar een negatieve test hebben afgelegd bij FC Keulen trainen en spelen”, zo klinkt het. “Daarom zullen alle spelers hertest worden vooraleer de training maandag hervat wordt.” Verder benadrukt FC Keulen nogmaals dat het de beslissing van de bevoegde gezondheidsexperts is geweest om slechts de drie besmette personen in quarantaine te plaatsen.

Verstraete verklaart in het persbericht dat hij in het interview zijn bezorgdheid uitte om zijn vriendin, die hartpatiënte is. “Ik heb mezelf hier en daar verkeerd uitgedrukt, en daarvoor wil ik me verontschuldigen. In plaats vanuit emotie een interview te geven, had ik onze dokter moeten contacteren en dan zouden mijn vragen beantwoord zijn. Het was niet mijn bedoeling de verantwoordelijke autoriteiten of FC Keulen iets kwalijk te nemen. Ik voel me goed bij FC Keulen. Ik ga me maximaal blijven inzetten op training en ik wil het seizoen volmaken in Keulen. Mijn vriendin, die tot een risicogroep behoort omwille van een eerdere hartziekte, zal naar België terugkeren en daar voorlopig blijven.”

Alle Bundesliga-clubs trainen momenteel in kleine groepjes, met respect voor de maatregelen rond social distancing. De Bundesliga ligt stil sinds medio maart. De Duitse profliga (DFL) en de clubs hopen het huidige seizoen nog af te maken tegen 30 juni, afhankelijk van groen licht van de overheid. Bondskanselier Angela Merkel en de minister-presidenten van de zestien deelstaten buigen zich komende woensdag over de kwestie.