Kunstkring annuleert 10-meiherdenking

Print
Kunstkring annuleert 10-meiherdenking

Foto: Jean Pierre Yzermans

Stokkem

Dilsen-Stokkem - De opgelegde beperkingen door de corona-epidemie verplichten de Kunstkring Arnold Sauwen Stokkem de herdenkingsplechtigheid van 10 mei te annuleren.

Jaarlijks wordt aan de grensovergang in Stokkem/Berg-Urmond hulde gebracht aan vijf Nederlandse soldaten die er op een memorabele wijze bij het uitbreken van WO II het leven lieten. Achter de huldiging gaat een droevig verhaal schuil. Opgejaagd door de oprukkende Duitse legers zochten vijf jonge rekruten, behorend tot het 1ste Regiment Limburgse Jagers, in de vroege morgen van 10 mei 1940 heil op Belgische bodem. Bij het verlaten van de veerboot werden ze zonder verweer neergeschoten.

De jaarlijkse herdenking is een initiatief van de Kunstkring die op de plaats van het gebeuren een gedenkmonument liet oprichten. De viering is uitgegroeid tot een van de drukst bijgewoonde vaderlandslievende plechtigheden. Zestien Belgische en Nederlandse oud-strijdersverenigingen, de stad- en gemeentebesturen van Dilsen-Stokkem en Maasmechelen en van de aangrenzende Nederlandse gemeenten plus honderden belangstellenden wonen jaarlijks de herdenking bij.

De Kunstkring hoopt volgend jaar de viering te kunnen hernemen en iedereen op 10 mei 2021 weer terug te zien.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio