Beauty

Spierwitte benen? Zo ga je met zelfbruiner aan de slag

Print
Spierwitte benen? Zo ga je met zelfbruiner aan de slag

Foto: Shutterstock

Heb je spierwitte benen die nooit met een kleurtje gezegend worden of blijf je liever weg van die brandende zon? Met zelfbruiner kleurt je huid wel in een zomers tintje op een veilige manier. Experte Kristien T’Kindt geeft tips.

“Alles start met een goede voorbereiding”, benadrukt Kristien T’Kindt, brandmanager bij Annayaké. “Neem je tijd. Snel even tussendoor wat zelfbruiner opsmeren is geen goed plan. Werk stap voor stap. Eerst en vooral verwijder je de dode huidcellen door de huid grondig te scrubben of te peelen. Dat geldt voor zowel je gezicht als je lichaam. Ook ontschminken is uiteraard nodig. Een propere, gereinigde huid is hier essentieel. Daarna hydrateer je met een dagcrème of bodylotion. Als de huid niet voldoende of gelijkmatig gehydrateerd is, kunnen er vlekken of kleurverschillen opduiken. Peelen en hydrateren zijn het geheim van een egale teint.”

Wees geduldig

Uiteindelijk kan je met de zelfbruiner zelf aan de slag. Dit doe je volgens onze expert het best ‘s morgens. Het zonlicht accentueert het effect van de zelfbruiner. Tijdens het aanbrengen komt het erop aan dat je het product goed uitsmeert. “Bepaalde zones, zoals de knieën, de tenen, de vingers en de wenkbrauwen, zijn net iets moeilijker in aanpak. Als je zelfbruiner en dagcrème of bodylotion in je hand mengt, zodat het verdund wordt voor je het aanbrengt op die plaatsen, smeert het gemakkelijker uit. Het resultaat oogt ook natuurlijker.”

“Breng de eerste dag slechts een dun laagje zelfbruiner aan en wacht het resultaat af. Mag het wat meer zijn, breng dan de tweede dag opnieuw een laagje aan. Hierdoor bouw je geleidelijk een kleurtje op en vermijd je het risico op strepen en vlekken. Niet onbelangrijk. Vooral als je in het achterhoofd houdt dat er geen wondermiddel bestaat om zelfbruiner snel te verwijderen. Enkel door de huid meermaals per week te reinigen en te peelen, zal de kleur verdwijnen. Je moet het uitzitten.”

Nadat je de zelfbruiner op je lichaam hebt aangebracht, wacht je best even voor je jezelf aankleedt. Zo voorkom je vlekken, op zowel je kledij als je lijf. Hoewel de wachttijd varieert naargelang de textuur van het product, mag je rekenen op twintig tot dertig minuten voor het helemaal geabsorbeerd is door de huid. “Hoe vaak je het product wekelijks moet aanbrengen, hangt voor een groot stuk af van jouw teint en je productkeuze. Je gezicht kan dagelijks een dosis zelfbruiner aan, je lichaam kun je om de vier tot vijf dagen insmeren.”

Mousse, handschoen of spray?

Handschoenen, doekjes, serums, mousses of sprays? Er bestaan heel wat varianten zelfbruiner. Wat het meest geschikt is voor jou, bepaal je zelf. Met handschoenen of doekjes hoef je je handen niet vuil te maken, maar heb je tegelijkertijd ook wel minder voeling met de huid, wat het gelijkmatig aanbrengen van het product eventueel moeilijker maakt. “Probeer daarom verschillende zelfbruiners uit en kies zelf welk product jouw voorkeur geniet. Vooral wat geuren en texturen betreft, kunnen smaken sterk verschillen. Ook het uittesten van de kleur is belangrijk. Nagaan of de kleur niet te donker voor je is, kan gemakkelijk door aan de binnenkant van je arm wat van het product aan te brengen.”

Shopping: Zachte peeling - 40 euro - Annayaké, hydraterend masker - 59,10 euro - Annayaké (beide via Planet Parfum), zelfbruiner gel - 17,95 euro - La Roche Posay, zelfbruinerdoekje - 14,40 euro - Nannic, zelfbruiner - 16,45 euro - Vichy, zelfbruiner serum - 39,90 euro - Vita Liberata, zelfbruiner olie - 14,99 euro - Garnier, vochtinbrengende crème voor het gezicht - 55,90 euro - Jeanne Piaubert , zelfbruiner serum - 39 euro - Lancaster

Spierwitte benen? Zo ga je met zelfbruiner aan de slag

Niet te missen