Premier Sophie Wilmès verdedigt beslissing Veiligheidsraad: “Er moest iets gebeuren”

Premier Sophie Wilmès heeft de beslissing om beperkt bezoek toe te laten in de woon-zorgcentra vanmorgen verdedigd in De Ochtend op Radio 1.

“Ik begrijp dat er bezorgdheid is in de sector. Dat is normaal. Het gaat dan ook over een mogelijkheid. Het is zeker geen verplichting. Eenzaamheid is moeilijk. We spreken hier over oudere mensen. Die hebben al weken geen familie meer gezien. Het was in het begin zinvol om de deuren te sluiten om het virus buiten te houden. Maar nu is dat anders en we weten dat het een lang verhaal zal zijn.”

LEES OOK. Rusthuizen furieus over versoepelde bezoekersregeling: “Deuren openen voor het virus”

Wilmès verduidelijkt ook dat het niet nodig is om onmiddellijk al bezoek toe te laten. “Het moet niet snel snel geregeld worden. Het is een mogelijkheid. Iedereen heeft gezien hoe onmenselijk de huidige situatie is. Als dat bezoek binnen enkele dagen of weken gebeurt, is dat oké. Maar er moest iets gebeuren.”

Werd nieuwe maatregel met minister Beke besproken?

“De beslissing werd genomen in samenspraak met de minister-presidenten van de verschillende gemeenschappen en is gebeurd met het akkoord van de regering”, zei premier Sophie Wilmès (MR) in De Ochtend op Radio 1. Ze wijt de uitspraken van Wouter Beke (CD&V) eerder aan een communicatieprobleem. “Maar het zal wel in orde komen. Iedereen moet nu de kalmte bewaren. Iedereen zal geholpen worden.” Volgens haar zijn ook veel mensen blij met de beslissing. Zij weten dat het niet vandaag of morgen zal zijn, maar dat ze binnen een bepaalde termijn mensen opnieuw kunnen zien.

Meer over Coronavirus

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's