Geen festivalzomer in 2020: “Wij kijken vooruit, naar betere dagen, see you next year”

Print

Video: Nationale Veiligheidsraad

De Nationale Veiligheidsraad deelde woensdagavond mee dat ze naast het versoepelen van enkele maatregelen, geen massa-evenementen toelaat tot en met 31 augustus. Een kruis over de festivalzomer dus, en een kruis over Pukkelpop 2020. “Dat is de enige juiste beslissing”, weet ook de organisatie, maar “we blijven positief ingesteld. We gaan plannen maken voor volgende zomer.” Ook alle andere festivals, groot en klein zoeken nu naar een nieuwe datum en praktische oplossingen voor de verkochte tickets van de afgelaste editie.

Pukkelpop: “We willen er volgend jaar weer staan”

“Dit zijn ongekende tijden. De wereld ziet er sinds kort anders uit. Het sociale leven ligt grotendeels stil. De maatregelen zijn nooit gezien. Binnenkort is daar de zomer en de festivals. Adviezen van experten zijn ingewonnen, er is met artiesten overlegd. De Nationale Veiligheidsraad heeft vandaag beslist dat massa-evenementen tot en met 31 augustus 2020 niet toegelaten zijn in België. Het wordt een zomer zonder Pukkelpop.” Dat deelt Pukkelpop mee op haar website naar aanleiding van de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad.

“Dat is de enige juiste beslissing. Ze overvalt ons niet. Het lag in de lijn der verwachting en we hebben er enkel groot begrip voor. De gezondheid en veiligheid van festivalgangers, van artiesten, van crew, van vrijwilligers is onze grootste prioriteit,” zegt de organisatie begripvol maar met spijt in het hart. “In 2021 staan we er opnieuw”, garanderen ze wel. “See you next year”, sluit team Pukkelpop af.

“Onze sector bloedt”

Voor de fans komt het natuurlijk hard -maar niet volledig onverwacht- binnen. Maar ook voor alle achterliggende medewerkers, leveranciers, de Pukkelpopcrew, artiesten, vrijwilligers, omwonenden is het een moeilijke pil om te slikken. “Onze sector bloedt. Via vakverenigingen en beroepsfederaties worden specifieke steunmaatregelen gevraagd aan de overheden. Wij steunen elk initiatief”, schrijft de organisatie.

De organisatie zoekt nu ook zo snel mogelijk uit welke regeling ze kunnen treffen voor early bird ticketkopers. Ze sluiten hun mededeling hoopgevend af met een duidelijke boodschap: “Dokters, verpleegkundigen, zorgverleners… zij zijn de helden van vandaag. Wij kijken vooruit, naar betere dagen. We zijn veerkrachtig. We blijven positief ingesteld. We gaan plannen maken voor volgende zomer. Want dan willen we er weer staan. ”

Livecircuit: “Economische schade zal oplopen boven een miljard euro”

De beslissing om alle Belgische muziekfestivals tot en met 31 augustus te verbieden, heeft “desastreuze gevolgen” voor de muzieksector en veroorzaakt economische schade die oploopt tot boven het miljard euro. Dat zegt het Belgische livecircuit woensdag. Het roept op om de bestaande steunmaatregelen uit te breiden in de tijd, “om een economisch en maatschappelijk slagveld te vermijden”.

LEES OOK. Belgisch livecircuit uit in open brief bezorgdheid over eigen voortbestaan

Nu de festivalzomer voor een groot stuk is geschrapt, is het volgens de sector duidelijk dat zeker de maatregelen rond tijdelijke werkloosheid voor werknemers en overbruggingsrecht voor zelfstandigen tot het einde van het jaar verlengd moeten worden. Ook wordt meer aandacht gevraagd voor kwetsbare profielen als werknemers met dagcontracten via interim, die vaak nog geen arbeidsovereenkomst hadden afgesloten op het moment van annulatie. “Enkel zo vermijdt het beleid op korte termijn een enorm economisch en maatschappelijk slagveld en kan de sector deze klap te boven komen.”

Andere Limburgse festivals

“Voor het eerst sinds het ontstaan van Genk On Stage zal het driedaagse festival dit jaar niet doorgaan.” De organisatie van het gratis festival Genk On Stage komt de beslissing van de Veiligheidsraad ook hard aan en de voorbereidingen worden stopgezet.

Geen festivalzomer in 2020: “Wij kijken vooruit, naar betere dagen, see you next year”
Genk On Stage 2019. Foto: rr

“Hoe jammer het ook is -niet in het minst voor onze handel en horeca en voor de vele firma’s die actief zijn in de eventsector- toch staan de gezondheid en de veiligheid van ons allemaal nu op de eerste plaats”, laat burgemeester Wim Dries weten.

Ook Allez Stalenstraat in het laatste weekend van mei en de juni-editie van Iedereen donderdagt sneuvelen door de uitgebreide coronamaatregelen.

Rock Herk verplaatst het festival naar 6 & 17 juli 2021 en geeft ook een positieve boodschap mee: “Dikke ‘shoutout’ naar Rock Herk fans die in de zorg en in andere essentiële beroepen actief zijn!”

Tomorrowland hevelt tickets over naar editie van 2021

Het populaire dancefestival Tomorrowland laat woensdagavond in een reactie weten dat de 400.000 verkochte tickets zullen worden overgeheveld naar de editie van 2021. Wie dan niet kan gaan, zal terechtkunnen bij de exchange desk van het festival.

Tomorrowland spreekt van een “enorme impact op ons bedrijf”, maar benadrukt dat ook tal van partners worden getroffen. “Wij zijn eigenlijk het topje van de ijsberg”, zei woordvoerster Debby Wilmsen aan VTM Nieuws. “Een hele eventsector wordt getroffen: leveranciers, bedrijven die podia en geluid doen, catering en verenigingen, maar ook transportbedrijven en hotels.” Het bedrijf is naar eigen zeggen de financiële puzzel nog niet aan het leggen, maar concentreert zich de komende uren en dagen eerst op het informeren van tickethouders en omwonenden.

Wie een ticket had voor een van de twee Tomorrowlandweekends van dit jaar, zal dat in de plaats in 2021 kunnen gebruiken en dat op dezelfde dag of in hetzelfde weekend als waarvoor het ticket nu geldig was.

Rock Werchter: “Onze ticketpartner contacteert je”

Live Nation, organisator van Rock Werchter, bestempelt de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om massa-evenementen tot 31 augustus niet toe te laten als “de enige juiste”. Door deze beslissing kan ook Rock Werchter, dat van 2 tot 5 juli gepland was, niet doorgaan.

Momenteel wordt er nog gewerkt aan een regeling voor wie al een ticket kocht voor deze editie. “Onze ticketpartner Ticketmaster contacteert je van zodra deze volledig is uitgewerkt, naar alle waarschijnlijkheid binnen enkele dagen. Hou je mailbox in het oog. Bedankt voor je geduld. We gaan plannen maken voor volgende zomer. Want dan willen we er weer staan. Met een nieuwe topeditie van Rock Werchter.”

Het doek valt ook voor Werchter Boutique, gepland op zaterdag 20 juni met Taylor Swift als headliner, en TW Classic daags nadien met Paul McCartney als headliner. Ook voor deze festivals wordt er gewerkt aan een regeling voor wie al een ticket had gekocht.

Graspop verzet naar 17 tot en met 20 juni 2021

De 25ste editie van Graspop Metal Meeting wordt uitgesteld naar juni 2021. In een persbericht spreekt de organisatie van het metalfestival van een “zeer moeilijke beslissing”. “Een festival met meer dan 50.000 bezoekers per dag zou een te groot gevaar zijn voor de samenleving. We stellen steeds de veiligheid van onze bezoekers, crew en artiesten voorop”, aldus de organisatie.

De 25ste editie zal nu gevierd worden van 17 tot en met 20 juni 2021. De festivalorganisatie hoopt zoveel mogelijk bands van de line-up voor dit jaar over te hevelen naar 2021. De volledige lijst zal later worden bekendgemaakt.

Afro Latino verzet naar 9, 10 en 11 juli 2021

Ook het swingende en zwierige Afro Latino laat weten dat ze alles op alles zetten om volgend jaar een topfestival te geven: “We hebben als organisatie besloten om het festival niet op een latere datum in het najaar te houden maar ineens te verplaatsen naar 9, 10 en 11 juli 2021. Aangekochte tickets voor editie 2020 blijven gewoon geldig voor onze editie in 2021.”

“Doureuuuuuuuh” zal pas weerklinken vanaf 14 juli 2021

“Onze jaarlijkse afspraak met jullie en de muziek gaat niet door.” Het jaarlijkse feest waar Dour Festival voor staat wordt net zoals de andere grote toppers verzet naar 2021: naar 14-18 juli om precies te zijn.

“Op 4 mei informeren we jullie over wat er gebeurt met de festivalpassen voor Dour 2020. We hebben tot dan nodig om gegevens te verzamelen bij de verkooppunten.” Wie een ticket voor Dour had, moet dus even geduld hebben voor een antwoord wat met hun ticket gebeurd. “We zullen jullie missen Doureeeuh”, sluit de organisatie af met haar traditionele spreuk.

Reggae Geel: geen editie in najaar, allicht overheveling naar 2021

Organisator van Reggae Geel, Kris Eelen laat woensdagavond in een reactie aan Belga weten dat er geen uitstel van het festival komt naar later op het jaar. “We hebben wel even een kleinere editie overwogen, maar ook dat zou niet worden toegelaten”, stelt Eelen. “De financiële impact zal afhangen van de gesprekken met leveranciers en artiesten. Hopelijk stellen ze zich toegeeflijk op, het is ook in hun voordeel dat het festival kan blijven voortbestaan.”

Voor het eerst in 39 jaar geen Cactusfestival in Brugge

Het immer gezellige Cactusfestival in het centrum van Brugge was gepland van 10 tot en met 12 juli, maar moet na 39 onafgebroken jaren een editie overslaan.

Voor wie al een ticket had, wordt zo snel mogelijk een regeling uitgewerkt. “Ieder van hen wordt binnenkort persoonlijk via mail gecontacteerd in verband met de verdere afhandeling van hun ticket”, aldus de organisatie.

Antiliaanse feesten zijn voor 6 en 7 augustus 2021

De Antilliaanse Feesten die normaal 7 en 8 augustus plaatsvonden in Hoogstraten, worden ook geannuleerd. De stad Hoogstraten laat woensdagavond weten dat de 38ste editie pas in 2021 wordt gepland. Ook verschillende andere zomerevenementen in Hoogstraten worden geschrapt.

Nieuwe Video's