Extinction Rebellion publiceert video met speech premier Wilmès… die ze nooit zelf gaf

De klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) heeft dinsdag op haar sociale mediakanalen een deepfake-video gepubliceerd waarin ze de Belgische premier Sophie Wilmès een fictieve speech laat houden die erkent dat de huidige pandemie dezelfde oorzaken heeft als de ecologische crisis. XR pleit voor meer democratie en inspraak in het herstelplan van de coronacrisis via burgerraden.

Het deepfake-filmpje laat de speech van Sophie Wilmès er dankzij artificiële intelligentie zo levensecht mogelijk uitzien, want je hoort en ziet de premier de woorden precies echt uitspreken.

“In de afgelopen decennia hebben we een dramatische toename gezien ziekten zoals ebola, Mexicaanse griep, SARS en nu Covid-19. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze uitbraken verband houden met de verstoring en exploitatie van de natuurlijke omgeving door de mens”, zegt de fictieve premier Wilmès in het filmpje.

Gevolgd door een geschreven boodschap van XR waarin Extinction Rebellion haar intentie verduidelijkt: “Dit zijn fragmenten uit een toespraak die premier Sophie Wilmès zou kunnen geven.”

De video is opgebouwd uit verschillende fragmenten van de “alternatieve” speech van premier Wilmès. Op meerdere momenten plaatst XR er tekst tussen waarin ze haar standpunten verduidelijkt en stelt dat de boodschap die ze premier Wilmès opleggen “oprecht is”. XR stelt in de video dat beleidsmakers de situatie onderschat hebben, willen burgerraden opgericht zien worden die mee het beleid uitstippelen en vragen dat de uitbuiting van grondstoffen op aarde zou stoppen.

“Vandaag vechten mensen om toiletpapier, als we niet doen, vechten ze straks om voedsel”, laat XR de fictieve premier Wilmès nog zeggen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer