© EPA-EFE

Atleten vrezen gevolgen van daling dopingcontroles in atletiek

De meerderheid van de atletiekatleten vreest dat een vermindering van het aantal dopingcontroles, als gevolg van de coronacrisis, voor onregelmatigheden kan zorgen bij wedstrijden later dit jaar.

Maarten Delvaux

De onafhankelijke atletenorganisatie ‘The Athletics Association’ deed een rondvraag bij 685 atleten uit 82 landen. Daaruit bleek dat 78 procent van de bevraagden aangaf zich zorgen te maken over de geldigheid van de resultaten tijdens de rest van het seizoen. Wegens de coronacrisis is het dopingcontrolesysteem wereldwijd zo goed als helemaal tot stilstand gekomen.

Verder gaf 82 procent van de atleten aan momenteel, ondanks de strikte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, te blijven trainen. Een ongeveer evengroot aantal (86 procent) wil in de herfst van dit jaar weer wedstrijden afwerken, als de gezondheidsituatie het toelaat.

Wat de atleten wel zorgen baart, zijn de kwalificaties voor de Olympische Spelen in Tokio, die verplaatst zijn naar de zomer van 2021. Wereldatletiekbond World Athletics liet deze week weten de kwalificatieperiode voor de Spelen op te schorten tot en met 30 november. Zestig procent van de ondervraagden vreest onregelmatigheden, als sommige atleten vanaf 1 december weer wedstrijden afwerken maar andere dat niet kunnen, omdat bijvoorbeeld in hun landen nog coronamaatregelen van kracht zijn.

# Belga context ## Related picture(s) [Coronavirus - ATHLETICS WORLD CHAMPIONSHIP...]

View full context on [BelgaBox]

(belga)