Massagraf in New York bergt 25 lichamen per dag sinds uitbraak corona

Print

Video: Reuters

De Amerikaanse staat New York wordt hard getroffen door het coronavirus. Het aantal besmettingen in de staat is intussen al opgelopen tot 160.000, waardoor New York het meeste aantal coronabesmettingen ter wereld heeft. 7.000 patiënten zijn reeds overleden. Een drone filmde donderdag doden die worden begraven in een massagraf op Hart Island, een plek die al 150 jaar als kerkhof wordt gebruikt.

LEES OOK. Europese reizigers brachten coronavirus naar New York, niet die uit Azië

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Zij die geen naasten hebben die hen binnen de veertien dagen komen opeisen, zullen op Hart Island rusten. Althans tijdelijk, want de slachtoffers kunnen nog heropgegraven worden. Burgemeester Bill DeBlasio zei eerder deze week dat het mogelijk was dat er tijdelijk begrafenissen op Hart Island zouden doorgaan. Bij het oude armengraf, gelegen in het stadsdeel The Bronx, zijn al twee nieuwe sleuven gegraven ‘voor het geval ze nodig zijn’, zegt Jason Kersten, woordvoerder van het verantwoordelijke departement.

Donderdagochtend kwam een koelwagen met ongeveer 25 lijken aan. In normale omstandigheden worden er ongeveer 25 mensen per week begraven, vaak door gedetineerden van de gevangenis Riker’s Island. Melinda Hunt, voorzitter van non-profit Hart Island Project, meldde deze week aan The New York Post al dat er meer begrafenissen doorgingen. Ondertussen gaat het om ongeveer 25 mensen per werkdag, zegt Kersten. Nu wordt er gewerkt met arbeiders die beschermende kleding dragen, en niet meer met de gedetineerden.

Niet alle doden zullen covid-19-slachtoffers zijn. Volgens de autoriteiten zou het nog even duren voor alle doodsoorzaken verzameld zijn.

Bewaren in koelwagens

New York vormt dezer dagen het epicentrum van de corona-uitbraak in de Verenigde Staten. Er stierven al meer dan 5.200 mensen. De New Yorkse mortuaria kunnen volgens Business Insider normaal negenhonderd lichamen gekoeld houden. In de veertig koelwagens kunnen nog eens 4.000 lichamen bewaard worden. Hoewel een lichaam normaal dertig dagen wordt bewaard, krimpt de stad de termijn nu nood­gedwongen in tot veertien dagen.

Als de capaciteit van de mortuaria overschreden wordt, kunnen er tijdelijke begrafenissen op Hart Island gehouden worden. Dat punt is nog niet bereikt. ‘We hopen dat het niet zover komt, maar tegelijk zijn we voorbereid als het zo zou zijn’, zegt Kersten.

Aidscrisis

Het is niet de eerste keer dat een virus lelijk huishoudt in New York: vanaf 1985 werden duizenden mensen die overleden aan aids op Hart Island begraven. Hoeveel mensen exact is nog steeds onbekend. De lijken van aidsslachtoffers werden eerst in een uithoek van het eiland begraven, uit angst dat ze de andere lijken zouden besmetten. Later werden ze ook bij de massagraven gelegd. Meer dan 100.000 mensen uit New York stierven door aids in de jaren tachtig en negentig.

Hart Island is sinds de negentiende eeuw een rustplaats voor mensen zonder bekende nabestaanden. Daarvoor was het onder meer een psychiatrisch ziekenhuis, een gevangeniskamp, een daklozenopvang en een afkickcentrum. Op de doodskisten staan in het groot de namen van de overledenen geschreven om heropgraving mogelijk te maken. Er liggen meer dan een miljoen doden.