OVERZICHT. Deze Limburgse woonzorgcentra krijgen eerste coronatests

Er worden ruim 11.000 coronatests verdeeld in de Vlaamse woonzorgcentra. Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft een lijst vrijgegeven met de 85 woonzorgcentra waar eerst getest zal worden.

yd, edm, ast

LEES OOK. Deze topambtenaar moet crisis in woonzorgcentra oplossen

De Limburgse rusthuizen met veel besmettingen waarvan zowel personeel als bewoners getest worden zijn: Prinsenhof in Beringen, Katharinadal Hasselt, Hogevijf Hasselt, Het Park Neeroeteren, Ter Hulst 2 Hoeselt, Triamant Sint-Truiden, Serrenhof Sint-Truiden, Ocura Voeren, Heuvelheem Tessenderlo

Verder zijn er ook rusthuizen met weinig besmettingen waarvan de bewoners getest worden. In Limburg zijn dat: Clarenhof Hasselt, Kimpenhof Oudsbergen, Reigersvliet Leopoldsburg en ’t Kempken Dilsen-Stokkem

Daarnaast werden nog dertig willekeurige centra geselecteerd, verspreid over Vlaanderen, waar de aanwezige bewoners zullen worden getest, om na te gaan of er onzichtbare verspreiding is, bij bewoners zonder ziekteklachten.

Zorg en Gezondheid beseft dat alle woonzorgcentra grote nood hebben om meer te kunnen testen. “Vooraleer te kunnen overgaan tot een permanente uitgebreide testcapaciteit, moet de praktische haalbaarheid nagegaan en bijgesteld worden”, klinkt het. “Deze reeks van testen moet de federale werkgroep van minister Philippe De Backer in staat stellen om daarna de testcapaciteit permanent te vergroten en in te zetten in de woonzorgcentra.”

Meer over Woonzorgcentra