© BELGA

Topclub Standard grijpt verrassend naast prof- én amateurlicentie, KV Oostende en Moeskroen dreigen naar amateurs te moeten

Belgische topclub Standard heeft woensdag verrassend geen licentie voor prof- of amateurvoetbal gekregen van de Licentiecommissie van de Belgische voetbalbond. Als het van de licentiecommissie afhangt, beginnen de Rouches volgend seizoen in tweede amateurklasse met een puntenhandicap. Met KV Oostende en Moeskroen zijn er nog twee clubs uit 1A die geen proflicentie krijgen. Alle drie tekenen ze beroep aan tegen de beslissing bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport.

bla, lvdw, wic

Standard krijgt geen licentie voor prof- of amateurvoetbal omdat het geen betalingsbewijs voor de tekenpremies van de maand februari kon voorleggen aan de Licentiecommissie. Het gaat om een bedrag van meer dan een miljoen euro, gespreid over acht spelers.

Anderlecht, waarbij vragen werden gesteld bij de invloed van voorzitter Marc Coucke bij KV Oostende en de betrokkenheid van Wouter Vandenhaute, krijgt zijn licentie wel. KV Mechelen mag ook volgend seizoen in 1A in de slag. Ook daar waren vragen omdat de club vorig seizoen werd veroordeeld voor matchfixing.

Iedereen naar het BAS

Ook in 1B zijn er slachtoffers gevallen. Lokeren, Roeselare, Virton en Lommel kregen daar geen licentie. Virton, Roeselare en Lokeren betalen hun spelers niet meer. Bij Lommel betaalt de Israëlische eigenaar niemand meer sinds het uitbreken van de coronacrisis. Roeselare, Virton en Lommel worden teruggezet naar de amateurafdeling. Lokeren wordt verwezen naar tweede amateur en krijgt een handicap van één punt per periode.

Maar ook hier is het verhaal nog niet ten einde: Lokeren en Lommel hebben alvast aangegeven naar het BAS te stappen, Roeselare overweegt hetzelfde te doen. Virton heeft zelfs al een rechtsprocedure tegen de licentiecommissie lopen.

Slechts 19 clubs met proflicentie

Van de vijf amateurclubs die een proflicentie aanvroegen, kregen enkel kampioen Deinze en RWDM groen licht. Patro Eisden, Seraing en Lierse Kempenzonen werden niet klaar geacht voor het profvoetbal. Daardoor zijn er voorlopig maar 19 Belgische clubs die een licentie hebben om in 1A of 1B te spelen. Patro en Seraing kregen zelfs geen licentie voor de nationale amateurklasse, een beslissing waartegen ze al aankondigden beroep aan te tekenen.

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport behandelt de beroepen ten laatste op 10 mei. Het zou niet de eerste keer zijn dat het BAS een beslissing van de licentiecommissie terugdraait.

Lees meer over Standard Luik