Aangeboden door A.S.Adventure

Vogelspotten als therapie

Vogelspotten als therapie

Foto: Lucid_AgnesWené

Agnes Wené kampte met een burn-out toen een winterkoninkje haar pad kruiste. Sindsdien is birdwatching haar tegengif voor de razende vaart van het leven. Met het boek Fluitend door het leven brengt ze anderen de liefde voor vogels bij. “Ik ben nooit slechtgezind als een merel me ’s ochtends wekt.”

Even terugspoelen naar 2016. Agnes’ leven raast door zoals een op hol geslagen sneltrein zonder bestemming. Als projectmanager in de modesector loopt ze van hot naar her. Maar dan ontspoort de trein en is de ravage niet te overzien. Een knoert van een burn-out, zo luidt de diagnose. Haar lichaam begint te protesteren. Eerst kan ze zich niet meer concentreren, dan krijgt ze hartkloppingen en vergeet ze de simpelste dingen. Zit ze in een vergadering, dan vraagt ze zich achteraf af: was ik daarbij? Fysiek is Agnes uitgeput, afschuwelijk moe.

Reddend winterkoninkje
Toch kan ze ’s avonds de slaap niet vatten. De cortisol, een stresshormoon dat we nodig hebben in noodsituaties, giert door haar lichaam. Gelukkig is de nacht altijd het donkerst net voor de zonsopgang. Zo ook die ochtend in oktober 2016, een maand na haar burn-out. In plaats van het ijdele gevecht met de slapeloosheid aan te gaan, zit ze onder een fleecedeken in haar tuin in Merksem, wanneer een klein, bruin vogeltje komt aanfladderen. “Ik hoorde die vogel, zo luid en zo mooi, en ik wist niet eens wat het was.” Dat winterkoninkje beseft wellicht nog altijd niet dat het een ontspoord mensenleven terug op de rails zette. Want Agnes beseft meteen dat ze meer wil weten over vogels.

Wat begint met wandelingen van een kwartier, groeit snel uit tot méér dan een hobby. De vogels lappen haar op, maken haar opnieuw klaar voor de strijd met het dagelijks leven. Een strijd die ze sinds de burn-out aan een lager tempo voert. Bewuster ook. Ze luistert beter naar haar lichaam. Omringd door het groen komt Agnes helemaal tot stilstand. Want wie vogels wil spotten, kan per definitie niet blind doorrazen.

®Lucid_AgnesWené

Natuur als een warm deken
Vandaag vertoeft Agnes zo vaak mogelijk in Vlaamse velden, bossen en parken. De natuur werkt helend. “Dat is wetenschappelijk bewezen”, zegt ze. “Een boswandeling brengt je in contact met bacteriën die je gezonder maken. Sommige mensen worden zelfs ziek door een gebrek aan natuur, het Nature Deficit Disorder heet dat. Dagelijks 20 minuten volstaat, maar dat vraagt discipline. Heb ik ergens een afspraak, dan zoek ik op of er een vogelhut in de buurt is. Kwestie van een rustmoment in te bouwen.”

Blader hier door de lentefolder van A.S.Adventure.
Met talrijke promo’s en gratis levering en retour »

Vogels spotten voor doe-het-zelvers
Heb je zin om je vogelkennis aan te scherpen maar ben je geen groepsdier? Deze autodidactische hulpjes zetten je ook solo op weg! 

1. Doe het volgens het boekje
Er valt heel wat te zeggen over het spotten van vogels, en welk medium leent zich daar beter toe dan een boek? Fluitend door het leven van Agnes Wené (verschenen bij Standaard Uitgeverij/Manteau) is een aanrader van formaat, maar ook De slimste vogelgids mag niet ontbreken in de boekenkast van de echte vogelspotter.

Staat je boekenschap al vol? Weet dan dat je ook op de website van Natuurpunt een weelde aan informatie vindt over vogels, inclusief een soortenpagina en handige tips om actief aan de slag te gaan.

2. Gebruik meer dan alleen je ogen
Als vogelspotter gebruik je niet alleen je ogen, ook je oren vertellen je een stuk meer over vogels in de omgeving. Heb je geen geoefend ‘vogeloor’? Maak dan gebruik van een app die je helpt om de geluiden te identificeren, zoals Song Sleuth 2.0 (beschikbaar voor Android en iOS). Het werkt een beetje zoals het populaire Shazam voor muziek: laat de app een geluid horen en even later zie je welk vogeltje bij die klanken hoort. Easy!

3. Kijk verder dan je neus lang is
De meeste vogels landen niet bepaald voor je neus, waardoor je ze met het blote oog niet altijd waarneemt. Wie verder wil kijken dan zijn reukorgaan lang is, heeft aan een verrekijker een geweldige hulp die vele jaren kijkplezier oplevert. Geen idee welke kijker je nodig hebt? Met de hulp van de experts van A.S.Adventure vind je online gegarandeerd de beste verrekijker voor jouw noden.

Geen betere remedie tegen de dagelijkse rat race dan buiten zijn en wandelen in de natuur. Met deze uitrusting ben je klaar om de mooiste wandelroutes dicht bij huis te ontdekken »