© Photo News

Competitie ligt al bijna maand stil, maar Standard krijgt nog 8.000 euro boete voor pyro en knalbom

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag twee keer een boete van 4.000 euro opgelegd aan Standard wegens wangedrag van Luikse supporters op Sclessin tegen Antwerp. Die gooiden op de Bosuil onder meer een aansteker naar Didier Lamkel Zé en staken pyrotechnisch materiaal af.

De feiten dateren van 22 februari, toen Antwerp gastheer speelde voor Standard op de 27e speeldag van de Jupiler Pro League. Op het uur kreeg Antwerp-middenvelder Lamkel Zé allerlei voorwerpen uit het thuisvak over zich heen. De Kameroener gaf een vuursteker af aan scheidsrechter Verboomen. Gedurende de wedstrijd gooiden de Luikse fans ook met knalbommetjes en er werd nog ander pyrotechnisch materiaal afgestoken.

Standard betwistte de feiten niet, maar zegt dat er sprake is geweest van provocatie door Lamkel Zé. Daarnaast legden de Rouches de Geschillencommissie uit dat de club er alles aan doet om dergelijke incidenten te vermijden. Er werden door de Luikenaars zelf al stappen ondernomen om de amokmakers te vatten. Zo stelde de politie twee pv’s op voor het werpen van bekers, en eentje voor het gebruik van pyrotechnisch materiaal. De Luikse politie concludeerde dat “ondanks de preventiecampagnes en het dagelijkse werk van Standard er toch nog altijd ‘supporters’ zijn die zich blijven misdragen”.

Het Bondsparket had boetes van 1.500 euro (projectielen) en 3.500 euro (pyrotechnisch materiaal) gevraagd, maar de Geschillencommissie toonde zich gezien de vele antecedenten dit seizoen een pak strenger. “Het gedrag van een deel van de ‘supporters’ van Standard lijkt er niet beter op te worden”, concludeert de disciplinaire commissie, die verwijst naar zeven tuchtdossiers dit seizoen.

Het Belgische voetbalseizoen ligt intussen al bijna een maand stil. Op donderdag 12 maart werd beslist alle sportactiviteiten in België tot nader orde op te schorten door de uitbraak van het coronavirus.

Lees meer over Standard Luik