Stormloop op recyclageparken vooral tijdens de ochtend: “Geen incidenten”

Print
Stormloop op recyclageparken vooral tijdens de ochtend: “Geen incidenten”
Hasselt -

In de 28 recyclageparken, uitgebaat door Limburg.net, kwamen er dinsdag bij de heropening van de parken in het totaal 5.425 bezoekers. Op een normale dag zijn er dat dubbel zo veel. “Minder bezoekers, maar ze kwamen allemaal tegelijk bij opening en net na de middag”, zegt Ilse Luypaerts van Limburg.net.

Video: Bobe

De curve van het totaal aantal bezoekers aan de Limburg.net-parken dinsdag lijkt wel op een bergrit. Met twee hoge cols aan het begin van voor- en namiddag waarna twee lange afdalingen volgen. Met andere woorden, tussen negen en halftien ’s ochtends boden zich veel bezoekers aan. Hetzelfde patroon net na de middagpauze, al was de piek al wat lager. Er waren vooral veel vroege vogels. “In Beringen getuigde een bezoeker dat hij al stond aan te schuiven vanaf kwart voor zeven. En hij was de vijfde in de rij”, zegt Ilse Luypaerts.

Stormloop op recyclageparken vooral tijdens de ochtend: “Geen incidenten”
Bezoekerspieken in de recyclageparken waren er volgens Limburg.net bij de opening ’s morgens en bij de heropening na de middagpauze. De boodschap is dus: check de camera’s of de filebarometer en ga tussen 11 en 12 uur of tussen 3 en 4 uur. Foto: rr

Domme en slimme bezoekers

De boodschap voor al die Limburgers die bediend worden door een recyclagepark van Limburg.net: raadpleeg de online filebarometer. Die heeft Limburg.net sinds dinsdag uitgerold via limburg.net/recyclageparken. Al was die dinsdagochtend overbevraagd. Dat gebeurde met grafische informatie, niet met camerabeelden. De server raakte overbelast. “Normaal hebben we 20 à 30 bezoekers per moment op onze website. Dinsdagochtend waren er dat 800. Intussen is dat opgelost”, aldus Ilse Luypaerts dinsdagmiddag.

Gaandeweg konden bezoekers de site toch raadplegen. Slimme bezoekers hadden zo in de gaten dat het sneller zou gaan tussen elf en twaalf uur en tussen drie en vier uur.

“Het is natuurlijk zo dat we gemiddeld, afhankelijk van de grootte en de inrichting van elk park, maar tien tot vijftien bezoekers per keer toe hebben gelaten”, zegt Ilse Luypaerts. “In het park leek het zo rustiger. Daarbuiten was het dan weer langer wachten. Maar goed dat het totaal aantal bezoekers de helft lager lag dan op een gemiddelde dag. Anders zouden de files nog langer geweest zijn. Al zijn er geen incidenten geweest in onze parken.”

Wat ook wel hielp: bewakingsagenten speelden hun rol en ook de politie nam regelmatig poolshoogte. Voor Limburg.net kwam er het meeste volk naar hun parken van Beringen, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren.

Genks incidentje

Maar niet alle parken in Limburg zijn van intercommunale Limburg.net. Zo was het dinsdagochtend tot ver buiten het bereik van de camera’s in Genk aanschuiven voor de drie recyclageparken van de stad en eentje van Limburg.net. Die aan de Bosdel was zelfs tot voorbij de volledige rotonde dichtgeslibd. Wagens moesten zich op de rand van de rotonde zetten om passerend verkeer te kunnen doorlaten. Dat leidde tot discussies. Op één plaats was er bijna een handgemeen.

Video: CN

Politie

Ook Kinrooi ontsnapte niet aan de drukte voor de slagbomen van het containerpark. De gemeente had geanticipeerd en een bewakingsagent ingeschakeld. Maximaal negen mensen mochten gelijktijdig op het park aanwezig zijn. Iedereen hield zich aan die regels.

Stormloop op recyclageparken vooral tijdens de ochtend: “Geen incidenten”
File tot aan het containerpark in Hasselt. Foto: Boumediene Belbachir

In Hasselt aan de Crutzenstraat, een stedelijk containerpark, was het al druk vanaf 7 uur. De file zwol snel aan ondanks de online camerabeelden. Politie moest ervoor zorgen dat het kruispunt met de Kuringersteenweg vrij bleef en dat de bussen van De Lijn hun stelplaats konden bereiken. Politiezone LRH deed zelfs een oproep om tijdelijk niet naar het recyclagepark af te zakken. Zo bleef het beheersbaar. Agenten vroegen iedereen die bij het kruispunt toekwam rechtsomkeer te maken en later terug te keren.

Stormloop op recyclageparken vooral tijdens de ochtend: “Geen incidenten”
Foto: Boumediene Belbachir

Het containerpark van Sint-Truiden, in beheer van de stad, ging pas open na de middag. Daar opteerden ze voor online reserveren. Alles verliep er rustig en zonder files. “Het heeft ook geen zin om zonder afspraak aan te komen. Voor de volgende dagen is de bezoekersagenda al volgeboekt”, verklaarde Ingrid Kempeneers, schepen van Milieu.

Video: Jcr

Containerpark Beringen (ZB). Video: Het Belang van Limburg

Containerpark Hasselt (Boumie). Video: Het Belang van Limburg

Ook file aan het containerpark in Genk. (CN). Video: Het Belang van Limburg

File aan het containerpark in Hasselt (DJ). Video: Het Belang van Limburg

Containerpark Bilzen (JG). Video: Het Belang van Limburg

Ook aanschuiven op het containerpark van Kinrooi (PP). Video: Het Belang van Limburg

Nieuwe Video's