Alle waarschuwingen ten spijt: voor de opening al lange files aan recyclageparken

Ondanks alle waarschuwingen de afgelopen dagen, vonden veel Limburgers het toch nodig om als allereerste hun afval te deponeren vanochtend. Aan veel recyclageparken stonden ellenlange files, de politie moest verschillende keren ingrijpen en de filebarometer van Limburg.net was zo overbelast dat de site crashte. Tegen de middag kalmeerde de situatie.

Dirk Jacobs, Chris Nelis, Zahra Boufker, Eddy Vandoren, Johnny Put, Jozef Croughs, Jan Bex, Phillip Pergens, Roger Dreesen, Geert Van Baelen, Johnny Geurts

Lange files in Hasselt en Zonhoven

"Op dit moment is het enorm druk aan de verschillende recyclageparken in onze politiezone", aldus politie LRH vanochtend. "Vooral in Hasselt en Zonhoven staan er al lange files. Graag zouden wij inwoners oproepen om op dit moment niet meer naar de recyclageparken te gaan. Ook tijdens de komende dagen vragen wij om enkel indien het écht noodzakelijk is naar de recyclageparken te gaan zodat de social distance gerespecteerd kan worden."

Aan het recyclagepark in Kuringen was het dan ook chaos troef. De politie moest ter plaatse komen om het kruispunt Crutzenstraat-Kuringersteenweg te ontruimen, de agenten vroegen iedereen die er toekwam rechtsomkeer te maken en later terug te keren. Dankzij kordaat optreden van de agenten was de situatie er snel rechtgetrokken. Tegen de middag was het fileprobleem dan ook opgelost.

Afvaluitstapjes

In de wachtrij die vanaf 7 uur ontstond niks dan goed geluimde mensen die eindelijk van hun opgespaarde afval verlost geraakten. "We werken aan een bouw. Dan hoopt het snel op", zegt Marc Geerkens. Opvallend veel oudere mensen ook, die het binnenblijven inruilen voor een afvaluitstapje. Al even opmerkelijk is dat er, voor amper 10 auto's die tegelijk worden toegelaten, een veelvoud aan reinigingsambtenaren op post is. Waarom het tweede recyclagepark in Sint-Lambrechts-Herk niet gelijktijdig geopend werd? "Gebrek aan personeel", klinkt het. "Daar zijn in normale omstandigheden maar twee mensen aan de slag. Dat lukt met de te verwachten toeloop niet. Daarom opent Herk volgende week."Nog de hele dag kunnen kandidaat-bezoekers op hasselt.be een livestream volgen om te zien hoe druk het is.

Aanschuiven geblazen in Wellen, Zonhoven, Bocholt en Kinrooi

Ook in Wellen was het al lang voor de opening aanschuiven geblazen, net als in Zonhoven en Bocholt. In Kinrooi stonden deze ochtend bij het openen van het containerpark 32 auto's te wachten. De gemeente Kinrooi had daarop geanticipeerd en een bewakingsagent ingeschakeld. Het recyclagepark in Kinrooi is een LN-park en er is overal voor een bewakingsagent gezorgd. Ook de politie Carma was ter plaatse om bij eventuele problemen in te grijpen. De regel is dat er maximaal 9 mensen gelijktijdig op het containerpark mogen zijn. Iedereen hield zich kalm. In Lommel stonden vanmorgen om acht uur al de eerste mensen aan te schuiven voor het recyclagepark. Daar stond op zeker moment een file van 2 km.

Vechten in de file in Genk

In Genk was het aan de vier recyclageparken tot ver buiten het bereik van de camera’s aanschuiven. Aan de Bosdel is de weg zelfs tot voorbij de volledige rotonde dichtgeslibd. Wagens moeten zich op de rand van de rotonde zetten om passerend verkeer te kunnen doorlaten. En dat leidde tot discussie over de plaats in de rij. Op één plaats zodanig dat er een handgemeen dreigde te ontstaan. De eerste mensen stonden al aan het park rond 7 uur terwijl de poorten pas om 9 uur open gingen. Er mogen zes auto's per keer binnen.

De politie is aanwezig om een oogje in het zeil te houden. De tweede in rij moest vanochtend meteen rechtsomkeer maken zonder afval te kunnen afleveren. De man had zich aangemeld met de identiteitskaart van zijn vader en dat is niet toegelaten. Voorlopig hebben de geïnstalleerde camera’s niet veel zin.

Aan de kleinere recyclageparken zoals die in de Vennestraat en in de Wiemesmeerstraat in Genk hebben de files zich inmiddels bijna helemaal opgelost. Aan die van Bosdel en in Genk-Noord was er rond de middag nog een kleine rij. Daardoor wordt meer dan duidelijk dat de overrompeling zoals deze ochtend niet alleen vervelend maar ook onnodig was. Wie de beelden van de camera’s, die publiek toegankelijk zijn via genk.be, bekijkt kan de wachttijd grotendeels zelf bepalen. Wel wordt aangeraden enkel afval naar de recyclageparken te brengen indien dat noodzakelijk is.

(lees verder onder het filmpje)

Lange file in Beringen

Ook aan het recyclagepark van Beringen is het lang wachten geblazen. Op dit moment staan er een file tot aan groothandel Van Zon, ter hoogte van de Kasteletsingel. De meeste mensen zijn blij dat het recyclagepark terug open is, al zijn er sommige bij die liever een systeem op afspraak verkiezen.Ondanks de lange file buiten, is het in het recyclagepark zelf wel rustig. Burgemeester Thomas Vints (CD&V) roept via sociale media op om het parkbezoek uit te stellen indien mogelijk. “Bekijk de drukte op en rond het recyclagepark op www.limburg.net/recyclageparken en selecteer daar het park van uw keuze. Zo kan je nagaan wanneer het beste moment is om het recyclagepark te bezoeken om lang aanschuiven te vermijden”, klinkt het.De lokale politie van Beringen/Ham/Tessenderlo is ook ter plaatse. Zij sturen mensen door naar het recyclagepark in Oostham, waar er geen drukte is.

In Riemst staat een wachtrij, maar het leveren van afval verloopt vlot

In Riemst is het recyclagepark open sinds 9 uur, maar ook daar stonden de eerste inwoners al om iets over 8 aan te schuiven. Er is tot nog toe een permanente wachtrij van zowat 15 voertuigen, maar het leveren van afval verloopt vlot. Twee parkmedewerkers houden een oogje in het zeil samen met twee agenten van de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst die het inkomende en uitgaande verkeer in de bedrijvenzone Op ‘t Reeck in goede banen leiden.

Sinds 10 uur rustig in Lanaken

In het gemeentelijk recyclagepark van Lanaken, een van de weinige Limburgse parken dat nog niet beheerd wordt door Limburg.net, was het enkel vanmorgen druk. Het park ging open om 9 uur en toen stonden er een dertigtal wagens gedisciplineerd aan de schuiven in de bedrijvenzone Europark. Sinds 10 uur is het er rustig.

Geen problemen in Sint-Truiden

In Sint-Truiden verliep de heropening van het containerpark zonder problemen, Geen lange rijen aanschuivende bewoners en binnen het park verliep alles vlot.Het online reserveren was duidelijk de goede keuze. Bij de opening stonden er een tiental wachtende wagens aan te schuiven voor het hek. Op geen enkel ogenblik duurde een bezoek aan het containerpark langer dan 20 minuten. “Slechts een handvol bezoekers beschikten niet over het nodige document om het afval te droppen. Ook de volgende dagen zijn ook al volgeboekt,” zegt Ingrid Kempeneers, schepen van Milieu.

Rustig en gedisplineerd in Bree

Al de hele dag verloopt alles heel rustig en gedisciplineerd op en rond het recyclagepark van de technische dienst op het industriepark Peerderbaan in Bree. “De mensen moeten vooraf telefonisch een afspraak maken, en daar houden we ons strikt aan”, klinkt het. Per uur worden maximum 25 mensen toegelaten. Slechts twee mensen werden teruggestuurd omdat ze zich aanmeldden zonder voorafgaandelijke afspraak.

Ook aanschuiven in Bilzen, maar tegen de middag keerde de rust terug

In Bilzen ontstond er tegen 9.30u een kleine file aan het containerpark op de Kapittelstraat. “Het was dan aanschuiven vanaf de rotonde. We lieten telkens 15 auto’s binnen in het park. Het aanschuiven ging dus vrij vlot al was er korte tijd een wachttijd van 45 minuten. De politie hield een oogje in het zeil. Tegen 11u was de rust echter wedergekeerd en werd het zelfs opvallend stil. Wachttijden waren er dan niet meer”, vertelt parkwachter Eddy.

In het containerpark van Limburg.net in Bilzen bleef de gevreesde drukte achterwege. Alleen tegen 9.30u ontstond er een wachtrij. Maar tegen 11u was de grote drukte voorbij. “We hadden ook erger verwacht. We hebben vandaag een extra parkwachter in het recyclagepark en bij de ingang krijgt iedereen van de bewakingsagent een instructielijstje om in alle veiligheid het park te bezoeken. We kijken toe dat iedereen zich houdt aan de veiligheidsmaatregelen en gezinnen worden nog één keer om de veertien dagen toegelaten”, stellen de parkwachters die via intercoms met elkaar kunnen communiceren. Via de online barometer kunnen bezoekers de drukte op het recyclagepark thuis bekijken. De Bilzenaren hielden deze blijkbaar goed in de gaten en bezochten het park op de rustige momenten.

Server gecrasht

Op de filebarometer van Limburg.net kan iedereen volgen hoe druk het is, en dat werd ook massaal gedaan. Zo zeer dat de server overbelas ist. Wie klikt via www.limburg.net/recyclageparken op het park van zijn keuze krijgt een foutmelding. “Normaal hebben we 20 à 30 bezoekers per moment op onze website. Nu zijn er dat 800”, zegt Ilse Luypaerts van Limburg.net. “We hadden drukte verwacht, maar niet deze drukte. We proberen nu op serverniveau het probleem op te lossen. We hopen dat binnen een half uur de mensen zich wel op voorhand kunnen informeren hoe druk het is in hun recyclagepark.”

Limburg.net vraagt met aandrang om niet naar recyclageparken te gaan tenzij het absoluut nodig is, voor de veiligheid van uzelf, de andere bezoekers én het personeel.

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer