De bevrijding sloeg grote wonden in Limburg, zoals hier in het centrum van Hechtel. © Imperial War Museum

In het spoor van de bevrijding: 75 jaar geleden eindigde Tweede Wereldoorlog

Lockdown of niet, Het Belang van Limburg blijft interessant leesvoer aanbieden om de ‘blijf in uw kot’-dagen zonder verveling door te komen. Begin mei zal het 75 jaar geleden zijn dat de Tweede Wereldoorlog in Europa ten einde kwam. Nauwelijks enkele maanden tevoren was Limburg na vier jaar bezetting bevrijd. Trek opnieuw mee met ons in het spoor van de bevrijding.

Timmie van Diepen

De vreugde was groot toen begin september 1944 de Britse en Amerikaanse tanks Limburg binnenrolden. Er werd gedanst, gesprongen, gedronken. Maar niet overal was het geluk even groot. Voor het eerst na de slag in Normandië bood het Duitse leger in Limburg opnieuw verzet. Er werd zwaar slag geleverd, in Hechtel bijvoorbeeld, waar het dorpscentrum compleet werd verwoest. Tegelijk voltrok zich een bittere afrekening met wie had samengewerkt met de bezetters.

In september vorig jaar, exact 75 jaar later, trok journalist Timmie van Diepen vijf dagen lang in het spoor van de bevrijding door Limburg.

AFLEVERING 1: De bevrijding van Hasselt en het aanzwellende Duitse verzet

De toen 14-jarige Adolf Nivelle reed mee op de jeeps van de eerste Amerikanen die Hasselt binnentrokken. Historicus Peter Schrijvers duidt de grotere strategie en het waarom achter het plots aanzwellende Duitse verzet in Limburg.

AFLEVERING 2: De slag om Hechtel en de brug bij Beringen

In Hechtel wordt zwaar slag geleverd tussen Britse en Duitse troepen, 200 soldaten en 35 burgers laten er het leven. Gerard Wuyts maakte het vanop de eerste rij mee, zijn vader werd door Duitse parachutisten geëxecuteerd. Daarnaast trokken we ook naar Beringen, waar de kanaalbrug een belangrijke rol speelt.

AFLEVERING 3: De Brigade Piron en Maaseik als epicentrum voor de Duitse aftocht

Niet alleen Amerikanen en Britten bevrijden Limburg, ook de Belgische Brigade Piron speelt een belangrijke rol. De intussen overleden Georges Gabriel vertelde ons vorige zomer hoe hij meewerkte aan de Brussels Bridge in Bree, die ervoor zorgde dat eind september ook het laatste stukje Limburg kon worden bevrijd. Via Maaseik waren intussen Duitsers en collaborateurs massaal gevlucht.

AFLEVERING 4: Het verzet betaalt een zware tol

Het verzet betaalt in Limburg een zware tol. Door de trage bevrijding en de hevige Duitse weerstand, zit het verzet plots midden in de vuurlinie. Tientallen verzetslui worden opgepakt en geëxecuteerd. Samen met René Lambrechts, de zoon van de Limburgse leider van het Geheim Leger Tony Lambrechts, keerden we terug in de tijd. We spraken ook met de intussen overleden 103-jarige Jeanne Dubois die piloten smokkelde tijdens de oorlog.

AFLEVERING 5: De keerzijde van de bevrijding

De bevrijding zorgt niet alleen voor feestvreugde, ook wraakgevoelens laaien op. In Tongeren worden vijf vooraanstaanden die beschuldigd worden van collaboratie zonder proces geëxecuteerd. Samen met Alex Van Geel, de kleinzoon van één van hen, keerden we terug naar de plek die zijn leven zou bepalen. We maken de balans op van de bevrijding en de gevolgen.

Meer over 75 jaar bevrijding

Aangeboden door onze partners