Nieuwe coronarichtlijnen: ouderen en jonge gezinnen mogen de auto nemen

Print
Nieuwe coronarichtlijnen: ouderen en jonge gezinnen mogen de auto nemen

Foto: Photo News

Het crisiscentrum lanceert nieuwe interpretatierichtlijnen voor de coronamaatregelen. Wie kinderen jonger dan zes heeft, mag voortaan voor recreatie de auto nemen, net als ouderen.

LEES OOK. Waarvoor riskeer je een GAS-boete en kunnen mijn kinderen er ook een krijgen?

Het nationale crisiscentrum zette een nieuwe versie online van de meest gestelde vragen over de maatregelen die de overheid trof om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Het is de achtste versie sinds het begin van de crisis. Daarin worden enkele opvallende richtlijnen aangepast.

Gezin met kleine kinderen mag auto nemen

Zo mogen gezinnen met kinderen jonger dan of gelijk aan vijf jaar de auto nemen voor recreatieve activiteiten. Nog nog toe was de richtlijn dat de auto enkel mocht gebruikt worden voor essentiële verplaatsingen.

Het was bijvoorbeeld verboden om de auto te nemen naar een verder gelegen park of bos. Ook personen met een beperkte mobiliteit, zoals ouderen en zwangere vrouwen, mogen de wagen nemen. Ook begeleiders van personen met een fysieke of mentale beperking krijgen een uitzondering.

Skaten mag

Op het algemene verbod op niet-essentiële verplaatsingen geldt een uitzondering: fysieke activiteiten in open lucht. Tot nog toe was enkel wandelen, fietsen en joggen toegestaan. Dat is nu aangepast.

Nu geldt dat “enkel rijwielen (met inbegrip van elektrische fiets) en niet-gemotoriseerde voortbewegingstoestellen” mogen worden gebruikt. Het gebruik van rolschaatsen, steps of skateboards is dus conform de regels. Voor mensen met een beperkte mobiliteit is de beperking van de vervoersmodus niet van toepassing.

Verboden in de parken te gaan zitten

Ook is er een bijsturing wat de afstanden betreft. In de vorige versie van de richtlijnen werd nog gesteld dat individuele fiets- en joggingactiviteiten ‘enkel in de buurt van de woonplaats’ waren toegelaten, zonder dat verder te definiëren. Die beperking valt nu weg.

Wel is er bepaald dat de buitenactiviteiten enkel zijn toegestaan ‘voor de noodzakelijke duur om ze uit te oefenen’. Na de activiteit is de terugkeer naar huis verplicht. Ook geldt dat men voor die activiteiten “permanent in beweging” moet zijn. “Het is bijvoorbeeld verboden om in de parken te gaan zitten, te picknicken of te zonnebaden.”

Geen kracht van wet

De zogenaamde FAQ heeft geen kracht van wet. Enkel het ministerieel besluit met de maatregelen, dat veel minder uitgebreid is, kan gebruikt worden als basis voor mogelijke boetes.

In het ministerieel besluit zijn samenscholingen en niet-essentiële verplaatsingen verboden. Uitzonderingen daarop zijn buitenwandelingen met leden van gezin en eventueel een andere persoon, en de beoefening van een individuele fysieke activiteit - ook eventueel in het bijzijn van het gezin of diezelfde andere persoon.

De FAQ is een richtlijn voor burgers en politie om die regels te interpreteren.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Nieuwe Video's