België: zo veel kleiner dan Duitsland, maar wel evenveel corona-overlijdens

België: zo veel kleiner dan Duitsland, maar wel evenveel corona-overlijdens

Foto: AFP

Het is volgens viroloog Steven Van Gucht nog te vroeg om over een echte daling te spreken van de coronacijfers, maar er is wel sprake van een plateau. “Al moeten we oppassen voor een weekendeffect.”

“De cijfers van vandaag lijken een lichte daling te geven van het aantal hospitalisaties en opnames op de afdeling intensieve zorg”, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. “Maar we willen wel benadrukken dat dit mogelijk een weekendeffect kan zijn. Het is nog te vroeg om van echte daling te spreken.”

Als de cijfers van vorige week in acht worden genomen, is er volgens Van Gucht wel sprake van een plateau. “De belasting op de ziekenhuizen blijft nog heel zwaar, het is dus belangrijk dat we de maatregelen blijven volgen tot de cijfers echt beginnen dalen”, zegt Van Gucht.

LEES OOK. Alle cijfers van 6 april: 185 nieuwe overlijdens en 420 opnames

Met 1.632 corona-overlijdens telt België ongeveer evenveel doden als in Duitsland, dat vele malen groter is. Het is volgens Van Gucht nog te vroeg om daar analyses over te maken en conclusies te trekken. “De cijfers hangen samen met wie er getest wordt en wie in de overlijdens wordt meegenomen”, zegt hij. “Wij tellen zowel de overlijdens in ziekenhuizen als woon-zorgcentra, maar ook in thuissituaties. Vaak gaat dat om heel fragiele mensen van hoge leeftijd, en vaak is er enkel een vermoeden van covid-19, dat niet werd bevestigd in het labo. Bij mijn weten zijn er weinig landen die de weinige, vermoedelijke overlijdens meenemen in hun statistieken”, zegt Van Gucht. “De situatie verschilt van land tot land, van regio tot regio, en al helemaal in grote landen”, vult Emmanuel André aan.

Routine

“De maatregelen zijn al 26 dagen van kracht, en zijn voor het overgrote deel van de bevolking een routine geworden”, zegt woordvoerder van het crisiscentrum Yves Stevens. “De situatie is grotendeels onder controle en dat is dankzij jullie inzet. Nu moeten we doorzetten, want de curve moet omlaag.”

Stevens bedankte ook de mensen die zich inzetten voor anderen: “Dergelijke acties van solidariteit betekent in deze onzekere tijden zeer veel.

Nieuwe Video's