Opnieuw 140 overlijdens, maar aantal opnames stabiel

Het aantal opgenomen coronapatiënten blijft stabiliseren, maar het aantal sterfgevallen blijft ook stijgen. “Veel patiënten zijn pas 2 à 3 weken geleden besmet geraakt, en dus zal deze situatie nog even blijven duren”, zei viroloog Steven Van Gucht op de dagelijkse persconferentie.

Mark Van Luyk

In de laatste 24 uur zijn er 1.661 covid-19-gevallen bij gekomen. In totaal zijn er in ons land nu 18.431 besmettingen gemeld. “Dit aantal neemt nu toe omdat we veel meer testen doen”, zegt Van Gucht. 59 procent van de besmettingen is in Vlaanderen gemeld en 28 procent in Wallonië.

Vrijdag werden er 132 extra overlijdens gemeld, gisteren waren er opnieuw 140 nieuwe sterfgevallen. In totaal zijn er nu al 1.238 landgenoten aan de gevolgen van het coronavirus overleden. “De melding van sterfgevallen kan nog enkele dagen duren omdat we nu pas de gevolgen zien van mensen die 2 à 3 weken besmet geraakten.”

Belangrijker om een zicht te krijgen op de besmettingsgraad zijn het aantal opnames in het ziekenhuis. De afgelopen 24 uur waren er 503 nieuwe opnames van patiënten met COVID-19. Dat brengt het totaal op 7.773 ziekenhuisopnames wegens corona. Maar er werden gisteren ook 375 mensen genezen naar huis gestuurd. In totaal mochten al 3.247 coronapatiënten het ziekenhuis verlaten.

Bezetting

5.678 ziekenhuisbedden zijn momenteel ingenomen door coronapatiënten. Dat zijn er 126 meer dan een dag eerder. 1.245 patiënten liggen op de intensieve zorgen. Dat zijn er veertig meer dan een dag eerder. Er zijn in ons land 2.393 intensieve bedden voor coronapatiënten beschikbaar. Er zijn dus nog steeds meer dan duizend bedden beschikbaar.

Volgens de virologen van Sciensano is het aantal opnames al een paar dagen stabiel en dat is goed nieuws want dat cijfer zegt veel over de verspreiding van het virus. “De maatregelen werken. Dat is goed nieuws. Het wordt dit weekend goed weer. Geniet ervan; ga wandelen of fietsen, maar blijf de coronamaatregelen goed respecteren.”

Door die afstandsregels denken de virologen ook dat er geen inhaalmanoeuvre komt van het aantal besmettingen in de andere provincies op de zwaarst getroffen provincie Limburg. “De maatregelen zijn overal gelijk uitgerold dus de evolutie zal overal hetzelfde blijven.”

LEES OOK. Crisiscentrum: Limburg gaat de grootste broeihaard van corona blijven

In Limburg zijn er nu 2.231 gevallen van covid-19 vastgesteld. Ter vergelijking: in de grotere provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen gaat het om 2.413 en 2.158 gevallen. Alken blijft, in verhouding tot de bevolkingsaantallen, de zwartste plek van het land.

In totaal zijn er nu 36.569 Europeanen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Italië en Spanje blijven koplopers met respectievelijk 13.917 en 10.003 mensen die aan de gevolgen van het virus zijn overleden.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's