POLITIE

Politie zet tijdens eerste lenteweekend extra patrouilles in

Print
Politie zet tijdens eerste lenteweekend extra patrouilles in

Wandelen of fietsen tussen de bloesems is enkel toegestaan als u in de buurt woont, en dus niet met de auto komt. Foto: BELGAIMAGE

Wie denkt dat de coronamaatregelen bij 20 graden wel even kunnen wijken voor een gezellige burenbarbecue of picknick in het park, vergist zich. Verschillende politiezones zetten extra coronapatrouilles in tijdens het eerste lenteweekend.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Komende zondag is waarschijnlijk de eerste warme dag van het jaar, met temperaturen tot 20 graden. Ook in de eerste week van de paasvakantie lijkt het warm te worden. Ideaal voor een wandeling of fietstocht, alleen of met uw gezin. Maar voor sommigen zal het daar wellicht niet bij blijven. Verschillende politiezones zetten daarom komend weekend extra ploegen in om de coronamaatregelen nog meer te controleren.

“Het warme weer nodigt uit om eens een barbecue te organiseren”, zegt korpschef Geert Wouters van de politie Beringen-Ham-Tessenderlo. “Binnen het gezin is dat oké, maar buren uitnodigen is uit den boze. Om te vermijden dat mensen toch in de fout gaan, zetten we dit weekend extra patrouilles in. Zij gaan onder andere gericht controleren op recreatiedomeinen zoals de Paalse Plas of ’t Fonteintje.”

Ook de politie Carma zal gerichte controles uitvoeren en extra patrouilles voorzien. “We zullen ons onder meer toespitsen op de gekende openbare plaatsen waar eerder al overtredingen zijn vastgesteld. Wie verdachte of onveilige toestanden opmerkt, kan altijd de politie verwittigen”, zegt woordvoerster Vicky Flossy. Ook haar collega Jessica Vandebeek van de politie LRH meldt dat er extra patrouilles worden ingezet. “Die zich vooral oriënteren op die plaatsen waar veel volk zou kunnen samenkomen met het mooie weer, zoals parken en wandelgebieden.”

LEES OOK. Eindelijk duidelijke regels voor alle politiemensen

Bloesemtoeristen

De politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken focust zich dan weer op de fiets- en wandeltoeristen op de bloesemroutes. “Natuurlijk mogen buurtbewoners wel gewoon gaan wandelen en fietsen, maar als we bijvoorbeeld een auto zien met een fietsendrager, gaan we controleren”, zegt korpschef Steve Provost. “Ook op plaatsen waar onder meer veel bankjes zijn, gaan we extra toezicht houden.”

Verschillende andere politiezones, zoals Lanaken-Maasmechelen en Bilzen-Hoeselt-Riemst, geven ook al aan dat ze extra ploegen inzetten komend weekend. “We verwachten dat er meer samenscholingen gaan zijn in bijvoorbeeld parken”, zegt Dirk Claes van politie Bilzen-Hoeselt-Riemst. “Blijkbaar zijn er nog steeds mensen die niet inzien dat het nu of nooit is.”

LEES OOK. Politie controleert streng: 250 euro boete voor wie naar bloesems gaat kijken

1.513 coronapv’s

Dat blijkt onder andere ook uit het aantal pv’s die de voorbije weken zijn opgesteld voor het schenden van de coronamaatregelen. Voor heel Limburg ging het maar liefst over 1.513 coronapv’s van 13 maart tot en met 1 april. Vooral de politie Carma (305), de Wegpolitie Limburg (198) en de politie LRH (196) stelden veel overtredingen vast. Er waren in onze provincie bovendien al vijf incidenten waarbij iemand spuwde of vrijwillig hoestte richting een andere persoon. In drie gevallen was dat richting de politie. Wie spuwt naar een agent, riskeert een boete tot 2.400 euro of zelfs tot vijf jaar cel.

LEES OOK. Al 1.513 coronapv’s opgesteld in Limburg

Politie zet tijdens eerste lenteweekend extra patrouilles in
Foto: rr

Nieuwe Video's