Coronacrisis

Gitzwarte dag voor Limburg: 19 coronadoden, 102 in totaal

Met een recordaantal van 19 overleden coronapatiënten in de ziekenhuizen beleefde Limburg gisteren een gitzwarte dag. Het dodenaantal in de Limburgse ziekenhuizen staat nu al op 102. Al is er ook goed nieuws: minstens 215 coronapatiënten mochten het ziekenhuis al verlaten.

Koen Snoekx

Het coronavirus blijft keihard toeslaan in Limburg. Gisteren stierven in de Limburgse ziekenhuizen maar liefst 19 coronapatiënten, dat is het hoogste aantal overlijdens op één dag sinds de start van de coronacrisis. Het vorige trieste record was voor afgelopen zaterdag, toen 17 coronapatiënten het leven lieten. In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt stierven op één dag zeven patiënten, waarmee het totaal daar al op 32 coronadoden komt.

Ook het Mariaziekenhuis in Pelt kreeg gisteren een zware klap met vier nieuwe overlijdens, de teller staat daar ondertussen op 11. Het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden heeft in totaal 23 coronadoden, in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder zijn er dat 15, het ZOL in Genk telt tien overlijdens. Het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik heeft zes coronadoden te betreuren, het AZ Vesalius in Tongeren vijf. Het dodenaantal in de Limburgse ziekenhuizen loopt hiermee op tot 102. Daarnaast stierven in Limburg ook al heel wat coronapatiënten in de rusthuizen, al is dat precieze aantal niet bekend.

513 patiënten

Het aantal opgenomen coronapatiënten in de Limburgse ziekenhuizen liep gisteren op tot 513, dat zijn er 32 meer dan de dag voordien. Van die 513 patiënten verblijven er momenteel 116 op de dienst intensieve zorgen, dat zijn er zes extra op één dag. De druk op de intensieve afdelingen van de Limburgse ziekenhuizen wordt daarmee nog eens opgevoerd. Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt telt nog altijd het hoogste aantal coronapatiënten: 131, van wie 35 op intensieve.

Naast Jessa kreunen ook de drie andere ziekenhuizen van het netwerk Zuid-West Limburg onder de coronacrisis. Het Truiense Sint-Trudo Ziekenhuis, dat 63 coronapatiënten telt, heeft op ruim een week tijd al 22 - voornamelijke intensieve - coronapatiënten naar een ander ziekenhuis moeten transferen, waarvan ruim vijf naar ziekenhuizen in Vlaams-Brabant en Antwerpen.

LEES OOK. Defensie vervoert Limburgse patiënten met militaire ambulances tot in Oost-Vlaanderen

Ook vanuit het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder werden al verschillende patiënten doorgestuurd naar het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA). Vanuit het Ziekenhuisnetwerk Noord-Oost Limburg werden nog geen coronapatiënten naar ziekenhuizen buiten Limburg gebracht, maar de vraag is hoe lang dat nog houdbaar is. “Met 36 coronapatiënten op 41 intensieve bedden zitten we stilaan op onze limiet”, zegt Jurgen Ritzen van het ZOL in Genk. “Daarom dringen we aan op een snelle activatie van het spreidingsplan.”

1.547 besmettingen

Toch is er ook hoopvol nieuws: sinds de start van de coronacrisis mochten in totaal al minstens 215 coronapatiënten in Limburg het ziekenhuis verlaten. Gisteren ging het om 25 ontslagen patiënten. Ook het aantal bevestigde besmettingen in Limburg stijgt minder snel.

In Limburg waren gisteren 1.547 Limburgers met zekerheid besmet met het coronavirus, dat zijn er 60 meer dan de dag voordien. Het gaat om de laagste stijging van de afgelopen zes dagen. Sciensano, het onderzoeksinstituut van Volksgezondheid, verspreidde gisteren voor het eerst ook cijfers per gemeente van het aantal bevestigde besmettingen.

(lees verder onder de kaart)

Daaruit blijkt dat Hasselt met 175 besmettingen het hoogste aantal besmette inwoners in Limburg telt, gevolgd door Sint-Truiden (169 besmettingen) en Genk (166 besmettingen). In Herstappe heeft nog geen enkele inwoner positief getest op het coronavirus. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om bevestigde besmettingen. Het werkelijke aantal ligt natuurlijk een stuk hoger omdat patiënten met lichte symptomen al een tijdje niet meer getest worden.

Alken

De nieuwe cijfers van Sciensano bevestigen nog eens dat Alken de zwaarst getroffen gemeente van ons land is in deze coronacrisis. In Alken zijn op dit moment al 60 op 10.000 - oftewel 6 op 1.000 - inwoners met zekerheid met het coronavirus besmet. Na Alken worden Sint-Truiden (41 op 10.000), Wellen (31 op 10.000), Borgloon (30 op 10.000) en Gingelom (29 op 10.000) het hardst getroffen. Over heel Limburg zijn momenteel 18 op 10.000 inwoners met zekerheid drager van het coronavirus. Limburg blijft daarmee nog altijd de zwaarst getroffen provincie, gevolgd door Vlaams-Brabant waar 13 op 10.000 inwoners besmet zijn. Antwerpen wordt nog altijd het minst hard getroffen met 9 op 10.000 besmettingen. In België stond de teller van het aantal coronadoden gisteren op 705. 12.775 Belgen zijn ondertussen met het virus besmet, 4.920 patiënten liggen in het ziekenhuis, van wie 1.021 op intensieve. 1.527 coronapatiënten werden in ons land al uit het ziekenhuis ontslagen.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's