© Zahra Boufker.

Geen repatriëring meer van overledenen naar Marokko

Moslims die overlijden kunnen dezer dagen moeilijk gerepatrieerd worden naar hun herkomstland. Marokkanen moeten begraven worden in het land waar ze sterven. Repatriëringen naar Turkije lukken wel nog, maar familie mag niet meereizen.

Liliana Casagrande/Zahra Boufker

Moslims worden zeer vaak nog in hun land van herkomst begraven. Maar in deze coronatijden is dat moeilijk. Vanuit België mag je niet meer naar Marokko vliegen, dat inreisverbod heeft dus ook gevolgen voor de repatriëring van overledenen. “Marokkanen moeten begraven worden in het land waar ze sterven”, is de uitleg van het Marokkaans consulaat. Een enorme kentering, want de meeste Belgen van Marokkaanse origine werden tot nu toe in Marokko begraven. Voor die repatriëringen bestaan verzekeringen die er ook voor zorgen dat familie kan meereizen naar Marokko.

De meeste kerkhoven in Limburg hebben een speciale hoek voorzien voor moslims. De grafstenen zijn gericht naar Mekka, maar daar is tot nu toe niet erg veel gebruik van gemaakt. De maatregelen die de Marokkaanse overheid dezer dagen neemt, zouden die gebruiken dus wel eens grondig kunnen veranderen.

Voor mensen van Turkse origine, zijn de regels anders. Repatriëringen naar Turkije kunnen wel nog, al is dat niet elke dag. Familie mag van hieruit ook niet meereizen naar Turkije, een regel die vorige week al is toegepast voor een overleden coronapatiënt uit Genk.

De gemeentelijke integratiediensten hebben de opdracht gekregen om over de islamitische begrafenissen te communiceren met de gemeenschappen. Ook in de richtlijnen van het Agentschap Binnenlands Bestuur voor begrafenisondernemers, staat een aanbeveling om familieleden hier te begraven in plaats van te repatriëren.

Vanavond antwoordt Khalid Benhaddou van het Vlaamse onderwijsnetwerk van islamexperten via Facebook op vragen die mensen hebben over de coronamaatregelen.

De Marokkaanse gemeenschap is in elk geval verrast door het nieuws en hoopt dat de Marokkaanse overheid de regel snel intrekt. “We zijn teleurgesteld door deze beslissing en voelen ons in de steek gelaten door de Marokkaanse overheid”, zegt Rachid Ait Aadi uit Houthalen-Helchteren. “Zoals vele Belgische Marokkanen is het de droom van mijn ouders om in Marokko begraven te worden. Met deze maatregel is dit onmogelijk. En dat is jammer. We weten niet wat de toekomst brengt, toch hopen we dat de Marokkaanse overheid terugkomt op die beslissing.”

© zb

Meer over Marokko