Rusthuis Cecilia in Alken.

Rusthuis Cecilia in Alken. © Sven Dillen

Corona slaat keihard toe in Limburgse rusthuizen: zes overlijdens in Alken, Hasselt en Bilzen

Het nieuwe coronavirus maakt zich steeds meer slachtoffers in woon-zorgcentra in Limburg. In Alken overleed één bewoner van WZC Cecilia na een vermoedelijke besmetting met het coronavirus, in het Hasseltse Katharinadal lieten twee mensen vandaag het leven. In Bilzen stierven drie bewoners aan de gevolgen van covid-19.

In het woon-zorgcentrum Demerhof in Bilzen testten de afgelopen dagen vier bewoners positief op het coronavirus. Drie van hen lieten het leven. “Eén van de bewoners verbleef met andere aandoeningen al in het ziekenhuis en is daar helaas overleden”, bevestigt directeur Bart Brepoels. “Een andere bewoner overleed kort na aankomst in het ziekenhuis. Bij een derde bewoner werd het coronavirus na overlijden vastgesteld.” Een vierde besmette persoon wordt momenteel in isolatie verzorgd in het woon-zorgcentrum.

© joge

In het Bilzense rusthuis, waar 120 ouderen verblijven, testte vorige week een eerste bewoner positief op het coronavirus. “Korte tijd later werd het virus ook vastgesteld bij twee bewoners die om andere redenen al verbleven in het ziekenhuis en daar werden onderworpen aan een test. De besmette bewoner in ons woon-zorgcentrum is volgens de richtlijnen van het Agentschap Zorg en Gezondheid net als de bewoners met griepachtige symptomen in isolatie ondergebracht op de kamer waar ze met de nodige zorgen worden omringd”, stelt directeur Bart Brepoels.

Alert en waakzaam

De gezondheid van de twee bewoners in het ziekenhuis was tegen het weekend zorgwekkend. Een 90-jarige bewoner die in kort verblijf was in het rusthuis bezweek vrijdagochtend aan het virus. “Ondanks de goede zorgen is ook een tweede bewoner in het ziekenhuis overleden aan de complicaties verbonden aan het coronavirus. Bij een derde persoon werd de besmetting pas na overlijden vastgesteld. We zijn bedroefd en leven ontzettend mee met de families”, stelt Brepoels.

“We doen alles wat we kunnen om besmettingen te voorkomen en blijven zeer alert en waakzaam.” Voor de bewoners in het rusthuis is er door de medewerkers ondertussen de mogelijkheid opgezet om te videochatten met familie. “We merken dat onze zorgverleners kunnen rekenen op veel steun in deze voor iedereen moeilijke periode”, aldus de directeur.

Twee overlijdens in Hasselt

© Sven Dillen

In het woon-zorgcentrum Katharinadal in Hasselt zijn maandag zestien bewoners met milde symptomen van het coronavirus. Twee bewoners zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Acht medewerkers van het woon-zorgcentrum hebben positief getest. “We kunnen voorzichtig stellen dat de situatie stabiel is. Alle bewoners blijven in isolatie op de eigen kamer”, meldt de directie van Orelia Katharinadal.

In het Hasseltse woon-zorgcentrum zijn vier bewoners effectief getest, en die tests waren ook allemaal positief. Er zijn twee bewoners overleden aan het coronavirus. “Het gaat enerzijds om iemand die zich al langer in een palliatieve situatie bevond, maar de voorbije week ook symptomen van covid-19 vertoonde. Daarnaast overleed een tweede persoon met onderliggende pathologie en covid-19-symptomen”, legt de directie uit.

Medewerker in het ziekenhuis

Van de acht besmette medewerkers verblijft er één persoon in het ziekenhuis. Vier andere medewerkers vertonen symptomen en blijven preventief thuis. Wanneer een bewoner ziek is, contacteert het woon-zorgcentrum de eerste contactpersoon van de betrokken bewoner persoonlijk voor een update.

LEES OOK. Opnieuw klap voor Alken: nu ook bewoner woon-zorgcentrum overleden

Ook in het Alkense rusthuis Cecilia zijn er vermoedelijk meerdere bewoners besmet met het coronavirus. Daar liet vandaag één bewoner het leven. De bewoners worden zo goed mogelijk opgevolgd en geïsoleerd om het risico op verspreiding te beperken. Ook een aantal medewerkers zijn getroffen, maar er kan op de afdelingen nog steeds met een volledige bezetting worden gewerkt.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's