© Photo News

Moskou in lockdown, premier Misjoestin bereidt rest van Rusland voor

Moskou is maandag zijn eerste dag van strikte quarantainemaatregelen van onbepaalde duur ingedaan. Premier Mikhaïl Misjoestin heeft de rest van het land opgeroepen zich klaar te houden om te volgen, om de opmars van Covid-19 tegen te gaan.

Op het ogenblik van de ochtendspits lagen talrijke straten in het centrum van Moskou er haast verlaten bij. Moskovieten mogen sinds zondagavond op bevel van burgemeester Sergej Sobjanin hun huis alleen nog onder voorwaarden verlaten: om te gaan werken, voor dringende medische raadplegingen, om zich te bevoorraden in de dichtstbijzijnde supermarkt of apotheekbezoek. Ook de vuilnisbak buiten zetten en de hond uitlaten in een straal van 100 meter rond de woning is toegelaten. In de regio rond de hoofdstad zijn gelijkaardige maatregelen uitgevaardigd.

Eerste minister Mikhaïl Misjoestin heeft de andere regio’s van Rusland inmiddels opgeroepen om zich voor te bereiden dat dergelijke maatregelen ook in de rest van het land worden opgelegd. Rusland telt officieel 1.534 besmettingen en acht coronadoden. Moskou telt met meer dan duizend officiële gevallen het hoogste aantal coronagevallen van het land.

“Ik heb aan de leiders van de Russische regio’s gevraagd aandacht te besteden aan de ervaring van de collega’s (in Moskou en regio) en de mogelijkheid voorbereiden om gelijkaardige maatregelen te beslissen in hun regio’s”, zo citeren Russische persagentschappen Misjoestin. Hij noemde de “zeer negatieve ontwikkelingen” in grote Europese en Amerikaanse steden uitermate zorgwekkend.

In Moskou zal de naleving van de quarantaine gecontroleerd worden met een “intelligent toezichtsysteem”, onder meer een cameranetwerk met gezichtsherkenning.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's