maandag 30 maart 2020 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

CHECK GEZONDHEID

Dr.

www.gezondheidenwetenschap.be

FACT CHECK. “Je huisdier kan besmet zijn met het coronavirus”

 Peter Hilz

Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.

FACT

De faculteit diergeneeskunde van de Universiteit van Luik maakte vrijdag melding van een kat besmet met het coronavirus. Eerder meldde Hongkong twee coronabesmettingen bij honden. Moeten baasjes nu schrik hebben?

CHECK

Op 28 februari haalde een viervoeter het wereldnieuws: in Hongkong hadden de autoriteiten bij een hond een lichte besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat bevestigden onderzoekers met twee opeenvolgende tests. De hond was niet ziek, maar testte eind februari zwak positief voor het virus. Bij zijn eigenaar was al corona vastgesteld. Daarop werd ook de hond in quarantaine geplaatst. Academische experts van volksgezondheid en dierengeneeskunde van Hongkong en van de Wereldorganisatie voor Dierengezondheid kwamen tot de conclusie dat het baasje de hond moet hebben besmet en niet omgekeerd. Als snel volgde een tweede hond, ook in Hongkong, met een eigenaar die corona had. Nu komt er nog een Belgische kat bij. Het beestje werd naar de dierenarts gebracht omdat het ziek was (braken, diarree) en ook hier is sprake van een coronabesmetting. Onze Belgische kat zorgt meteen voor een Europese primeur! In geval van de kat bleek ook de eigenaar besmet met corona. Dat bevestigt dat besmetting van mens op dier mogelijk is. Omgekeerd is het naar alle waarschijnlijkheid zo dat coronapatiënten die hun huisdier veel aaien, eten delen of zoentjes geven, het arme dier kunnen besmetten. Via veelvuldige aanrakingen kan je virussen overdragen op je huisdier, en die blijven een poosje in de vacht zitten. Hoe lang weet niemand. Als je kat of hond geaaid wordt door de buurman en de man vervolgens in zijn neus peutert, dan is het niet ondenkbaar dat hij ook ziek wordt. Zoals bij het aanraken van een besmette deurklink.

Er is wel een groot verschil tussen besmet zijn en besmettelijk zijn. Wie zelf ziek is, kan zijn huisdier besmetten bij veelvuldig aanraken, maar dat maakt je huisdier niet besmettelijk.

Uit voorzorg adviseren overheden aan coronapatiënten het contact met hun huisdieren te beperken zolang ze ziek zijn en de handen te wassen voor en na het aaien. Volgens de Wereldorganisatie voor Dierengezondheid is er op dit moment geen bewijs dat honden of katten het virus ook verspreiden (tenzij zoals deurklinken, maar niet via niezen). ‘Op dit moment’ betekent dat men nog niet helemaal zeker is. Afwachten wat onze Belgische kat doet …

WAAR

20%

België zorgde afgelopen vrijdag voor een wereldprimeur met de eerste corona-kat. Het dier werd, net als twee honden in Hongkong, door haar baasje besmet met het virus. Voor alle baasjes van honden en katten geldt daarom volgend advies: wanneer je zelf een coronabesmetting hebt, vermijd dan fysiek contact met je huisdier. Was veelvuldig je handen vooraleer het dier aan te raken. Zieke mensen kunnen de virussen overbrengen op kat en hond bij veelvuldig fysiek contact. Omgekeerd is er nog geen enkel geval beschreven waarbij een dier zijn baasje of iemand anders besmet heeft. Theoretisch is het echter niet ondenkbaar.

Meer over Check Gezondheid

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws