maandag 30 maart 2020 - Limburg
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Photo News

Coronacijfers

Dodental stijgt fors, curve patiënten in ziekenhuizen “vlakt voorzichtig af”

Hasselt

Het dodental door het coronavirus in Limburg is afgelopen weekend met 27 sterfgevallen gestegen naar 74 doden. Dat is de grootste stijging sinds de uitbraak van het virus. Hoopvol is wel dat de curve van het aantal besmette patiënten in de Belgische ziekenhuizen voor het eerst lijkt af te vlakken.

LEES OOK. De huidige coronacijfers in één lijst

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Het afgelopen weekend sneuvelden opnieuw enkele trieste records wat betreft het aantal besmettingen en coronadoden in ons land. In totaal werden zaterdag en zondag 142 nieuwe overlijdens in de Belgische ziekenhuizen geregistreerd, met enkel gisteren al 78 nieuwe sterfgevallen, het hoogste cijfer sinds de start van de coronacrisis. In totaal stierven in ons land nu al minstens 413 mensen aan de gevolgen van Covid-19. Er kwamen dit weekend 3.552 nieuwe bevestigde besmettingen bij, wat het totaal aantal besmette personen in ons land op 10.836 personen brengt. Er liggen momenteel 4.139 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 867 op de afdeling intensieve zorgen. Zondag mochten ook 296 genezen mensen weer het ziekenhuis verlaten, het hoogste aantal tot nu toe.

“We zien nu voor het eerst de resultaten van de regels die twee weken geleden werden afgekondigd” Niel Hens Biostatisticus aan de UHasselt

LEES OOK. Niet enkel oudjes mét medische voorgeschiedenis bezwijken

1.355 besmettingen in Limburg

Met 1.355 bevestigde besmettingen blijft onze provincie procentueel de zwaarst getroffen regio van het land. Gemiddeld zijn vandaag 15 Limburgers per 10.000 inwoners besmet met het coronavirus, al ligt het werkelijke aantal nog een pak hoger. Lang niet iedereen met symptomen wordt immers getest.

De Limburgse ziekenhuizen registreerden dit weekend 27 coronadoden. Van zaterdag- tot zondagochtend overleden 17 patiënten, wat het hoogste Limburgse dodental is sinds de uitbraak van het virus. Het Jessa Ziekenhuis moest van vrijdagmiddag tot zondagochtend zes sterfgevallen betreuren, wat het totale dodental op 23 brengt. In het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden overleden zaterdag drie en zondag nog eens vier patiënten, waarmee het dodental naar 20 stijgt. In het Sint-Francisusziekenhuis in Heusden-Zolder, het Mariaziekenhuis in Pelt en AZ Vesalius in Tongeren stierven dit weekend drie coronapatiënten. Het ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik registreerde vier sterfgevallen, waarmee het aantal coronadoden er plots is gestegen van één naar vijf. In het ZOL in Genk stierf één patiënt. In totaal liggen er momenteel 467 besmette patiënten in de Limburgse ziekenhuizen, van wie 100 op de afdeling intensieve zorgen.

Piek nog niet bereikt

Ondanks de zware cijfers waarschuwen experten dat de piek nog niet is bereikt. “We zitten nog altijd in de stijgende fase van de epidemie”, benadrukt viroloog Steven Van Gucht van het gezondheidsinstituut Sciensano. “Wat we wel zien is dat de kracht van de stijging afneemt.”

Dat bevestigt biostatisticus Niel Hens van de UHasselt, die met zijn team de verspreiding van het coronavirus monitort en mee de overheid adviseert. “We blijven voorzichtig, maar zien wel dat de curve lijkt af te vlakken”, stelt Hens, die zich voor zijn berekeningen baseert op het aantal besmette personen in de Belgische ziekenhuizen. “Dat zijn de meest betrouwbare gegevens. Hoewel het aantal patiënten nog elke dag toeneemt, is de snelheid van de stijging afgenomen. We krijgen de eerste indicaties dat de curve begint af te vlakken. Hoever we van de piek verwijderd zijn, kunnen we onmogelijk zeggen. We blijven onze modellen constant evalueren en sturen bij indien nodig.”

Hoopvol

De professor van de UHasselt benadrukt dat die afvlakking enkel kan standhouden als we ons met zijn allen aan de opgelegde maatregelen blijven houden. “We zien nu voor het eerst de resultaten van de regels die twee weken geleden werden afgekondigd. Dat stemt hoopvol, maar betekent ook dat iedereen zich daaraan moet blijven houden.”

Biostatisticus Niel Hens van de UHasselt: “We krijgen de eerste indicaties dat de curve begint af te vlakken. Maar hoever we van de piek verwijderd zijn, kunnen we onmogelijk zeggen.”  Raymond Lemmens

Als de trend van de afgevlakte curve de komende dagen en weken standhoudt, acht Hens de kans reëel dat over enkele weken sommige maatregelen voorzichtig kunnen worden teruggeschroefd. “Maar áls het zover is, zal dat heel geleidelijk moeten gebeuren. Want als we de regels rond social distancing plots helemaal laten varen, vrees ik een snelle heropflakkering van het aantal besmettingen.”

Druk op ziekenhuizen

Van Gucht waarschuwt voor de toenemende druk op de ziekenhuizen. “Die zal de volgende dagen enkel nog toenemen. Vandaag is iets minder dan de helft van de beschikbare bedden voor Covid-19-patiënten bezet. We moeten er goed over waken dat die capaciteit de komende weken niet wordt overbelast.”

Viroloog Marc Van Ranst verwacht ook de volgende dagen een verdere stijging van het aantal overlijdens. “We hadden zaterdag 68 overlijdens en zondag 74. We gaan langzaam naar de piek toe, met waarschijnlijk nog verschillende nieuwe records. Daar zullen we mee moeten leren leven. Maar elk sterfgeval is er uiteraard een te veel. Het bemoedigende is wel dat we geen explosieve groei zien, maar een geleidelijke toename.”

Meer over UHasselt

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws