Willy Miermans houdt lezing over mobiliteit in het Maaslands

Print

Hasselt-Centrum

Hasselt - De universiteit van Hasselt draagt de Limburgse dialecten in het hart. Daarom nodigt ze af en toe een gastspreker uit om een hoorcollege te geven in de streektaal. Op 10 maart was de zesde spreker aan de beurt: Willy Miermans bracht een uiteenzetting onder de titel 'Mobiliteit in Limburg'.

Willy Miermans, socioloog van opleiding, is van vele markten thuis. Bijna 20 jaar lang was hij verbonden aan de kunsthogeschool in Genk, waar hij doceerde in de sociologie van de kunst. Hij was ook erg actief als spreker en adviseur rond stadsinrichting en woonecologie. Hij verkreeg nog meer bekendheid als mobiliteitsdeskundige. Achtereenvolgens richtte hij de Hogeschool voor Verkeerskunde op en de Master in de Mobiliteitswetenschappen aan de UHasselt.

Maaslands
Enkele dagen vóór de coronamaatregelen van kracht werden, op 10 maart, kwam hij naar de universitaire campus Oude Gevangenis. Hij bracht er een veelzijdig exposé in zijn moedertaal, het Maaslands. De bezoekers konden er luisteren naar mobiliteitsmodellen (good practices) uit Zwitserland en Kopenhagen, naar de Vlaamse mobiliteitsknelpunten, de impact van de verkeersdrukte op het samenleven, en naar actuele mobiliteitsdossiers uit Limburg: Spartacus, Noord-Zuid, vervoerregio Limburg van De Lijn, fietssnelwegen,... Achteraf ontspon zich een interessante gedachtewisseling met de bezoekers.
Tussendoor bracht het muzikale trio Goefolk liederen in het Hasselts Plat. Met mooie humoristische teksten wisten ze in te spelen op het thema van de avond. En de afsluitende receptie hield de mensen nog lange tijd met elkaar aan de praat.
(foto's: Jo Ketsman)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio