Coronavirus

Limburg blijft zwaarst getroffen provincie: 1.181 personen besmet met corona

Print
Limburg blijft zwaarst getroffen provincie: 1.181 personen besmet met corona

Foto: Karel hemerijckx

Hasselt -

Het aantal Limburgers dat met het coronavirus is besmet, is de voorbije 24 uur opgelopen tot 1.181 personen. Dat zijn er 158 meer dan vrijdag. In heel België kwamen er liefst 1.850 nieuwe besmettingen bij en werden 64 overlijdens gemeld.

Met 13,7 besmette Limburgers per 10.000 inwoners blijft onze provincie procentueel de zwaarst getroffen regio in België. Er kwamen gisteren opnieuw 158 bevestigde besmettingen met Covid-19 in Limburg bij, nagenoeg evenveel als de dag ervoor (+159). Alken blijft de zwaarst getroffen gemeente. In absolute cijfers telt enkel de provincie Antwerpen (1.226) meer besmettingen.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

In het hele land zijn de voorbije 24 uur 64 nieuwe overlijdens gemeld, wat het dodental naar 353 brengt. De stijging is iets minder fors dan de dag ervoor (+69 doden). Het jongste slachtoffer was amper 30 jaar oud. 90 procent van de dodelijke slachtoffers waren echter 65-plussers met één of meerdere onderliggende gezondheidsproblemen.

Meer getest

Opmerkelijk is de explosieve toename (+1.850) van het aantal positieve besmettingen. Daarmee komt het totale aantal positief geteste Belgen op 9.134. De toename met 1.850 bevestigde besmettingen in 24 uur is grootste stijging sinds de uitbraak van het virus, al benadrukt viroloog Steven Van Gucht van het federaal gezondheidsinstituut Sciensano dat het cijfer moet worden gerelativeerd. “Voor het eerst zijn ook de gegevens van een groot Waals labo in ons overzicht opgenomen, waardoor er in één klap zo’n 500 nieuwe bevestigde besmettingen zijn bijgekomen. Daarnaast hebben we de labocapaciteit in het hele land opgedreven, waardoor het logisch is dat het aantal positieve tests stijgt.” Het werkelijke aantal besmette mensen ligt overigens nog een pak hoger, want lang niet iedereen met symptomen wordt getest.

Piek nog niet bereikt

In de Belgische ziekenhuizen werden de voorbije 24 uur 575 nieuwe patiënten opgenomen, wat het totale aantal op 3.717 gehospitaliseerde coronapatiënten brengt. 789 mensen daarvan liggen op intensieve zorgen (+99) en 579 patiënten moeten worden beademd (+81). 205 genezen patiënten mochten de ziekenhuizen vrijdag weer verlaten.

Van Gucht benadrukt ook de noodzaak om de maatregelen die gisteren werden verlengd goed op te volgen. “We zitten immers nog altijd in de stijgende fase van de epidemie. En ook al neemt de kracht van de stijging af, de piek is duidelijk nog niet bereikt. De druk op de ziekenhuizen zal de komende dagen en weken alleen maar toenemen.” Vandaag is 43 procent van de beschikbare bedden voor Covid-19 patiënten bezet. “We moeten er goed over waken dat die capaciteit de komende weken niet wordt overbelast. Dat kan enkel als we met zijn allen de opgelegde maatregelen opvolgen. Oók als we straks in de neerwaartse fase van de curve zitten, want anders dreigt een snelle heropflakkering.”

Nieuwe Video's