1.023 Limburgers met corona, 12 op de 10.000 zijn besmet

Print

Besmettingsgraad in Limburg blijft stijgen: 366 nieuwe besmettingen, 6 extra overlijdens. Video: TV Limburg

Het aantal Limburgers dat met zekerheid met het coronavirus is besmet, is opgelopen tot 1.023. Dat zijn er 159 meer dan gisteren. Op dit moment hebben in Limburg 12 op 10.000 inwoners positief getest op het coronavirus, al ligt het werkelijke aantal natuurlijk hoger.

Het aantal Limburgers dat met zekerheid een coronabesmetting heeft opgelopen, heeft voor het eerst sinds de coronacrisis de kaap van duizend overschreden. Op dit moment hebben in Limburg 1.023 mensen positief getest op het coronavirus, dat zijn er 159 meer dan gisteren. Het aantal nieuwe bevestigde besmettingen in Limburg stijgt daarmee wel minder snel dan de dag voordien, toen er sprake was van 186 extra besmettingen. Op dit moment zijn er dus 12 op 10.000 inwoners besmet met het coronavirus, gisteren waren er dat nog 10 op 10.000, oftewel 1 op 1.000. Limburg blijft de zwaarst getroffen provincie, zowel in absolute aantallen als in incidentie (aantal besmettingen per inwonersaantal). In Vlaanderen heeft na Limburg Antwerpen het hoogste aantal bevestigde besmettingen (991), gevolgd door Vlaams-Brabant (908), West-Vlaanderen (886) en Oost-Vlaanderen (844). Wallonië wordt duidelijk minder hard getroffen. Henegouwen telt daar het hoogste aantal besmettingen (876), gevolgd door Waals-Brabant (246), Luik (208) en Namen (148). Luxemburg heeft het laagste aantal bevestigde besmettingen: 143.

289 coronadoden

Op nationaal niveau steeg het dodenaantal, met 69 extra sterfgevallen, naar 289 coronadoden. Gisteren ging het nog om 42 extra overlijdens. “Het gaat voornamelijk om mensen van hogere leeftijd”, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. Het aantal bevestigde besmettingen in ons land steeg opnieuw met 1.049 naar 7.284. Die stijging is wel minder groot dan gisteren, toen het nog om 1.298 extra besmettingen ging. Het aantal ziekenhuisopnames is opgelopen tot 3.042, dat zijn er 490 meer dan gisteren. Ook hier is de stijging minder uitgesproken dan gisteren, toen er sprake was van 536 extra ziekenhuisopnames. Van de 3.042 besmette coronapatiënten in ons land verblijven er momenteel 690 op intensieve zorgen. Dat zijn er 85 meer dan gisteren, toen er nog een stijging van 131 extra patiënten op intensieve was. Het aantal besmettingen, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal patiënten op intensieve stijgt dus opnieuw minder snel in ons land, maar toch moeten we op onze hoede blijven, zo klinkt het bij de experts. “We moeten volhouden”, zegt Yves Stevens van het Crisiscentrum. “Zelfs als je je al twee weken niet ziek voelt: beperk je sociale contacten in real life. Er zijn genoeg manieren om wel te communiceren met familie en vrienden. Het is belangrijk dat we dit volhouden.” Ondertussen zijn al 858 coronapatiënten genezen.

Kat besmet

Ondertussen is het coronavirus ook bij een kat vastgesteld. “De kat heeft het coronavirus opgelopen door nauw contact met de eigenaar van het dier”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Het coronavirus werd teruggevonden in de uitwerpselen van de kat.” Volgens Van Gucht gaat het om een “alleenstaand geval”. “Er zijn geen indicaties dat dit vaak voorkomt.” Nog volgens Van Gucht is de kat het slachtoffer geworden van de infectie bij de mens. “Er zijn geen redenen om aan te nemen dat het omgekeerde ook kan gebeuren. We achten het risico voor mensen heel klein”, aldus Van Gucht.

Nieuwe Video's