Vanaf 14 uur hakt Veiligheidsraad de knoop door: nog twee weken langer in ons kot?

Print
Vanaf 14 uur hakt Veiligheidsraad de knoop door: nog twee weken langer in ons kot?

Foto: Photo News

Straks, om 14 uur, komt de Nationale Veiligheidsraad samen om de coronamaatregelen te evalueren. Alles wijst erop dat de maatregelen verlengd zullen worden. Wat kunt u verwachten?

LEES OOK. Welke lessen kunnen we trekken na twee weken ‘in ons kot’?

Gaan de winkels opnieuw open na 5 april? Wat met cafés en restaurants? Hoe ver mogen we nog fietsen of wandelen? Gaan de scholen open na de paasvakantie? De Nationale Veiligheidsraad buigt zich vandaag opnieuw over de maatregelen die nodig zijn om de coronacrisis op te vangen. Alles wijst erop dat we ook in april binnen zullen moeten blijven.

Wat kunt u verwachten?

Twee extra weken ‘lockdown light’. Naar alle waarschijnlijkheid verlengt de Nationale Veiligheidsraad straks met minstens twee weken de coronamaatregelen. Daarover lijken politici en experts het eens te zijn. Om de bevolking, de bedrijven, organisatoren en het onderwijs zekerheid te geven, is de kans erg onwaarschijnlijk dat er een verlenging met een week komt.

“We gaan de huidige maatregelen nog een tijd moeten aanhouden”, bevestigt viroloog Steven Van Gucht in De Ochtend op Radio 1. “De huidige maatregelen zijn goed en gaan we verlengen.” Aangezien we de besmettingspiek nog niet bereikt hebben, zal er vandaag normaal gezien geen enkele maatregel versoepeld worden.

Waarom worden de maatregelen verlengd?

De maatregelen waren normaal voorzien tot 5 april, maar de voorbije week werd voor iedereen duidelijk dat dit niet voldoende zou zijn. De verlening komt er omdat de Veiligheidsraad “beseft dat het om organisatorische redenen lastig is voor bedrijven als de horizon van 5 april nog langer wordt aangehouden.”

Viroloog Steven Van Gucht benadrukt dat “we er nog lang niet zijn.” “We verwachten pas een piek begin april. Tot dan moeten we ons dus niet veel illusies maken.” Het Laatste Nieuws vernam in de coulissen van de Veiligheidsraad diezelfde info. “Er kan pas echt een accurate inschatting gemaakt worden zodra we voorbij de piek zijn. Omdat we snel maatregelen genomen hebben, komt de piek bij ons later, maar zijn de maatregelen ook langer nodig.”

Stel dat de piek er begin april komt, is het ook zeer belangrijk om in de periode daarna niet overmoedig te worden, benadrukt Van Gucht op Radio 1. “Het moeilijkste is het volhouden van de maatregelen. We moeten dan extra waakzaam zijn. We kunnen namelijk een nieuwe opflakkering krijgen die zelfs groter is dan de piek nu.”

Wat zal er veranderen?

Grote verstrengingen worden er niet verwacht. De Nationale Veiligheidsraad zal vandaag waarschijnlijk verduidelijking brengen bij een richtlijn waarover al een paar dagen heftige discussie is en onduidelijkheid bij de politie heerst: wat mag je buitenshuis nog doen en vooral: hoe ver precies? Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) liet noteren dat er toch een limiet moet. “Vijftig kilometer, dat kan niet meer in de huidige omstandigheden”, zei hij.

Collega De Block en virologen Van Ranst en Van Gucht zijn geen fan. “Als de mensen ver genoeg van elkaar blijven, dan mag je fietsen zo ver je wil. Laat het ons leefbaar houden”, dixit De Block. “Afstand maakt eigenlijk niets uit. Laat die mensen maar fietsen”, aldus Van Ranst.

Het Franse systeem van één persoon, één uur, één kilometer buiten het huis lijkt dus niet aan de orde.

LEES OOK. Welke lessen kunnen we trekken na twee weken ‘in ons kot’?

Verder zullen er op de Nationale Veiligheidsraad waarschijnlijk nog enkele kleine bijsturingen van de geldende maatregelen komen. Daarvoor is onder meer input gevraagd aan de deelstaten. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) uitte woensdag alvast de wens dat de economie zo veel mogelijk blijft draaien. “Ik denk dat er meer gewerkt kan worden dan er vandaag gewerkt wordt”, zei hij in het Vlaams Parlement.

Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) trekt vandaag alvast naar de ministerraad met een nieuwe regeling om werken aan te moedigen. In sommige sectoren komt men op dit ogenblik handen te kort.

Tenslotte komt er vermoedelijk een verfijning van de lijst met wat nu wel of niet cruciale beroepen zijn. Dat zei premier Sophie Wilmès (MR) gisteren in de Kamer. Vandaag staat de lijst met ‘essentiële beroepen’ nog te open voor interpretatie. Denk bijvoorbeeld aan de discussie over de kappers.

Wat met de scholen?

De onderwijskoepels, leerkrachten, leerlingen en ouders willen duidelijkheid over de situatie na de paasvakantie. Momenteel worden achter de schermen heel wat voorbereidingen getroffen om afstandsonderwijs mogelijk te maken. Maar is het mogelijk om de scholen opnieuw fysiek te openen? De kans is zeer klein, maar wellicht hakt de Veiligheidsraad wel knopen door.

LEES OOK. Druk groeit om scholen na paasvakantie te heropenen

In het Vlaams Parlement hintte Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) er al op dat de scholen ook na de paasvakantie gesloten blijven. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat de fysieke lessen opgeschort zullen worden tot 1 mei. De Vlaamse hogescholen hebben zelf beslist om vanaf 18 mei opnieuw contactluw onderwijs aan te bieden. Wordt dit een mikpunt? Ondertussen stijgt de druk wel om de scholen opnieuw te openen.

Wat erna?

De Veiligheidsraad verlengt straks de maatregelen, en dat zal wellicht niet voor het laatst zijn. De kans is groot dat ook na de paasvakantie niet-essentiële verplaatsingen verboden blijven, contact buiten het gezin moet worden vermeden en de meeste winkels dicht zullen blijven. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) sprak eerder al over acht weken en viroloog Marc Van Ranst waarschuwde dat het nog veel langer zou kunnen duren.

Ook Nederland verbood intussen alle bijeenkomsten tot 1 juni. In Frankrijk gelden de maatregelen voorlopig tot het einde van deze maand, maar er wordt volop gespeculeerd over een verlenging met een maand. De overheid verstrengde maandagavond de regels.

Nieuwe Video's