Marc Van Ranst over fietstochten: “Het aantal kilometer maakt het verschil niet”

Print
Marc Van Ranst over fietstochten: “Het aantal kilometer maakt het verschil niet”

Marc Van Ranst over fietstochten: “Aantal kilometer maakt het verschil niet”

Viroloog Marc Van Ranst is niet gewonnen voor het beperken van het aantal kilometers dat mensen mogen afleggen tijdens een fietstocht. “Het aantal kilometer maakt volgens mij het verschil niet. Als het risico op overdracht niet groter is, moet je zo’n maatregel niet nemen”, zei hij in De Afspraak op Canvas.

LEES OOK. Sportartsen adviseren: “Zorg dat je binnen een uur terug thuis kan staan”

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Pieter De Crem (CD&V) liet donderdag verstaan dat er een mogelijkheid bestaat dat de Nationale Veiligheidsraad vrijdag beslist een afstandsbeperking in te stellen voor uitstapjes met - of zonder - de fiets tijdens de coronacrisis. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken zouden fietsttochtjes van 50 kilometer niet langer aan de orde zijn. De Crem reageerde daarmee op uitspraken van Nicholas Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, die duidelijkere regels wil over wandelen, lopen en fietsen. Vandaag is er immers veel verwarring over wie al dan niet beboet moet worden.

Volgens Marc Van Ranst maakt het aantal kilometers bij een uitstapje niet uit. Dat zei hij tijdens De Afspraak op Canvas. “Het aantal kilometer maakt volgens mij het verschil niet. Als het risico op overdracht niet groter is, moet je zo’n maatregel niet nemen”, zei ‘s lands bekendste viroloog. ”Eigenlijk moeten we in deze crisis de virologische leer volgen. Wat kan er niet? Dingen waarbij er gevaar is dat mensen bij elkaar komen en het virus overdragen van de ene op de andere persoon. Het aantal kilometer dat u fietst, maakt volgens mij het verschil niet.” Afstand bewaren is belangrijker, aldus de viroloog.

Het zal evenwel de politiek zijn die een beslissing neemt. De Crem sloot niet uit dat toch een afstandsbeperking opgelegd wordt voor uitstapjes in coronatijden door de Nationale Veiligheidsraad die ’s vrijdags samenkomt.

Nieuwe Video's