Afval

Limburgse burgemeesters willen dat containerparken gefaseerd weer opengaan

Print
Limburgse burgemeesters willen dat containerparken gefaseerd weer opengaan

Foto: Jef Wijckmans

“We vragen de federale overheid om de containerparken gefaseerd opnieuw te laten opengaan”, zegt Johan Sauwens, burgemeester van Bilzen. Sauwens staat niet alleen. Alle Limburgse burgemeesters zijn vragende partij. Ook afvalintercommunale Limburg.net steunt het verzoek.

Sinds 18 maart zijn de containerparken in Vlaanderen gesloten na een beslissing van Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving. Na een toeloop in heel wat recyclageparken vorige week konden de regels van social distancing onmogelijk gehandhaafd worden. “De volksgezondheid gaat uiteraard voor”, zegt Johan Sauwens, “maar het stilleggen van recyclageparken brengt ook hygiënische risico’s met zich mee. Ik hoor van collega-burgemeesters dat er sluikstorten ontstaan. Een gedoseerde heropening van de containerparken zou een goede zaak zijn. We stellen voor dat Limburg.net, maar ook de andere Vlaamse uitbaters, die parken terug openstellen mits inachtneming van de afstandsregels. Dat kan gedoseerd gebeuren én met steun van de gemeenten. De vraag leeft bij de bevolking.”

Vuil

Eric Awouters (Open Vld), burgemeester van Borgloon, bevestigt. “De mensen kunnen niet weg met hun vuil. We stellen meer en meer sluikstorten vast. Dit is een nadrukkelijke vraag van de burgemeesters.”

Ook Steven Vandeput, partijgenoot van minister Demir, is vragende partij voor een gefaseerde heropening. “Ik ondersteun die vraag ook. Deze crisis heeft veel te maken met hygiëne. Afvalbehandeling is dan belangrijk. Ja, ik heb dit bij de minister aangekaart. Maar het probleem zou de andere kant van de keten zijn. Afvalverwerkende bedrijven zouden door de coronacrisis geen blijf weten met het afval. Ik heb begrepen dat men op Vlaams niveau werkt aan een oplossing. Maar die oplossing ligt niet voor de hand. Het zal niet voor de eerste dagen zal zijn.”

Tot 20 procent meer in de vuilzak

Luc Wouters (CD&V), burgemeester van Lummen, is ook voorzitter van Limburg.net. “De raad van bestuur heeft hierover woensdagnamiddag digitaal vergaderd. De volksgezondheid is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar Limburg.net ondersteunt een gefaseerde heropening van onze containerparken, met inachtneming van de afstandsregels. We hebben de gouverneur laten weten dat te vragen via zijn federale connecties.”

Maar hoe? “Dat moet in fases gebeuren. We kunnen bijvoorbeeld beperkingen van bepaalde fracties opleggen. Ook het aantal wagens kan beperkt worden in functie van de grootte van het containerpark. De slagboom kan niet omhoog gaan voor wie bijvoorbeeld meer dan een keer om de twee weken komt. Dat laatste is een denkpiste. Daarna zouden we gaandeweg de regels versoepelen.”

Het water staat aan de lippen, maar momenteel kan Limburg.net nog alle huis-aan-huisophalingen garanderen. “Dat is ook absoluut noodzakelijk voor de hygiëne. Als er toch problemen zouden komen, dan zullen we eerst de papier en kartonrondes schrappen.”

Dat er stilaan een afvalprobleem is, is duidelijk. Limburg.net wil deze week nog becijferen hoeveel meer restfractie er was bij de huis-aan-huisophalingen. “De cijfers van Hasselt hebben we al. Daar was deze week 15 tot 20 procent meer restafval dan in normale periodes.”

Vlaanderen

Wat zegt Vlaanderen? “We monitoren dit dag na dag”, zegt woordvoerder Andy Pieters voor ministerZuhal Demir. “Maar we zitten met zes tot negen procent zieken in de sector sinds de coronacrisis. Bovendien zitten de afvalverwerkende bedrijven in nood om al dat afval te verwerken. Laten we geen valse verwachtingen creëren: een heropening van de afvalparken is de komende dagen niet aan de orde. We beseffen dat het geen evidente maatregel is en dat de parken geen maanden dicht kunnen blijven. Maar de coronacrisis is nog niet onder controle.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio