Coronacrisis

683 Limburgers met coronavirus, 79 op 100.000 besmet: “Piek nog niet bereikt”

Print
Hasselt -

Het aantal Limburgers met een coronabesmetting is opnieuw fors de hoogte ingegaan. Op dit moment zijn er 683 Limburgers met zekerheid besmet met het coronavirus, gisteren waren er dat net geen 600. “Dat de cijfers blijven stijgen, wil zeggen dat de piek van het aantal besmettingen nog niet is bereikt”, zegt viroloog Steven Van Gucht.

LEES OOK. Twee nieuwe coronadoden in Limburg, aantal opgenomen patiënten stijgt fors

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Sciensano, het federaal onderzoekscentrum van Volksgezondheid, komt vandaag met nieuwe cijfers over de coronacrisis naar buiten en die zijn behoorlijk confronterend. Zo is het aantal coronadoden in ons land de afgelopen 24 uur met 56 gestegen, waarmee de teller al op 178 staat. Dat is de grootste stijging van het aantal doden tot nog toe. “We willen hierbij wel opmerken dat deze 56 nieuwe doden niet allemaal de afgelopen 24 uur zijn gevallen”, zegt Steven Van Gucht, viroloog van Sciensano. “De sterftecijfers van de ziekenhuizen krijgen we onmiddellijk binnen, maar op de cijfers van de overlijdens in woonzorgcentra of in een thuissituatie zit soms wat vertraging. Daarom dat er soms kleine verhogingen in de sterftecijfers kunnen zitten.” Het aantal bevestigde besmettingen in ons land is opgelopen tot bijna 5.000 - 4.937 om precies te zijn -, dat zijn er 668 meer dan gisteren. Het werkelijke aantal besmettingen ligt nog een stuk hoger, omdat mensen met lichte symptomen al een tijdje niet meer getest worden.

“Piek nog niet bereikt”

Ook het goede nieuws rond ziekenhuisopnames van coronapatiënten van de afgelopen dagen wordt opnieuw de kop ingedrukt. Waar het aantal opgenomen patiënten in de ziekenhuizen in ons land twee dagen achter elkaar minder sterk steeg - het enige lichtpuntje voorlopig in de harde cijfers van de coronacrisis - neemt het aantal patiënten in de ziekenhuizen opnieuw fors toe. Momenteel verblijven er 2.152 mensen met corona in een Belgisch ziekenhuis, dat zijn er liefst 434 meer dan gisteren, toen er sprake was van 256 extra patiënten. Op dit moment liggen er 474 coronapatiënten op intensieve, dat zijn er 93 meer dan gisteren. Van die 474 coronapatiënten worden er 322 beademend, een stijging van 40. “De stijging van het aantal nieuwe bevestigde besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames wil zeggen dat we de piek van de uitbraak van het coronavirus nog niet bereikt hebben”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Daarom blijft het belangrijk dat we de richtlijnen strikt blijven opvolgen.” Van Gucht wijst er ook nog op dat het geen enkele zin heeft om een mondmasker op straat te dragen. “Via de lucht op straat kan je het coronavirus niet opdoen, zolang je natuurlijk de regels rond social distancing opvolgt. Veel belangrijker dan een mondmasker te dragen, is dan ook je handen regelmatig te wassen, omdat het virus zich vooral via de handen verspreidt.”

LEES OOK. Experts: “Mondmasker dragen op straat heeft geen zin”

79 op 100.000 Limburgers besmet

Ook in Limburg zien we opnieuw een forse stijging van het aantal bevestigde besmettingen, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van Sciensano. Op dit moment hebben er 683 Limburgers met zekerheid een coronabesmetting, dat zijn er een kleine honderd meer dan gisteren toen er net geen 600 Limburgers met het coronavirus besmet waren. Met 683 besmettingen blijft Limburg koploper in ons land. Na onze provincie volgen Vlaams-Brabant en Henegouwen, die elk 636 besmettingen tellen. In Antwerpen zijn 631 inwoners met zekerheid besmet, in West-Vlaanderen gaat het om 568 besmette patiënten, Oost-Vlaanderen telt 505 bevestigde coronabesmettingen. Ook op incidentie (aantal besmettingen per inwonersaantal) blijft Limburg met stip de zwaarst getroffen provincie. Zo zijn in Limburg momenteel 79 op 100.000 inwoners met zekerheid besmet, gevolgd door Vlaams-Brabant (57 op 100.000), West-Vlaanderen (48 op 100.000), Antwerpen (35 op 100.000) en Oost-Vlaanderen (34 op 100.000).

683 Limburgers met coronavirus, 79 op 100.000 besmet: “Piek nog niet bereikt”
Op dit moment zijn 79 op 100.000 Limburgers met zekerheid besmet met het coronavirus.
683 Limburgers met coronavirus, 79 op 100.000 besmet: “Piek nog niet bereikt”

Nieuwe Video's