Coronacrisis

KAART. Corona laat ons niet los: bekijk hier de cijfers van de Limburgse ziekenhuizen

Print
KAART. Corona laat ons niet los: bekijk hier de cijfers van de Limburgse ziekenhuizen
Hasselt -

Het coronavirus blijft Limburg in een wurggreep houden. Het dodenaantal steeg gisteren, met vijf nieuwe coronaslachtoffers, naar 21. Ook het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten ging opnieuw fors de hoogte in. “Deze stijging zal zich wellicht nog even doorzetten.”

Het aantal coronadoden in ons land steeg gisteren, met 34 nieuwe overlijdens, naar 122. Ook in Limburg sloeg het coronavirus opnieuw keihard toe. In de Limburgse ziekenhuizen stierven vijf coronapatiënten, wat het totaal gisteravond op 21 coronadoden bracht.

Het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden wordt dag na dag harder getroffen door het coronavirus. In het Truiense ziekenhuis stierven opnieuw twee coronapatiënten, waarmee de balans er al op acht coronadoden staat. Ook het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder had gisteren twee nieuwe dodelijke coronapatiënten te betreuren, waarmee het totaal daar op drie coronadoden komt. Ook in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt stierf opnieuw een coronapatiënt. De teller van het aantal coronadoden staat daar nu op zes.

Wat betreft dodelijke slachtoffers zijn het ZOL in Genk (2 coronadoden), Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik (1 coronadode) en het Mariaziekenhuis in Pelt (1 coronadode) momenteel het minst hard getroffen. Het AZ Vesalius ziekenhuis in Tongeren blijft als enige Limburgs ziekenhuis voorlopig gespaard van een dodelijke coronaslachtoffer.

Lichtpuntje in België, maar niet in Limburg

In ons land lagen er gisteren 1.859 coronapatiënten in het ziekenhuis, 256 meer dan maandag, toen er een stijging was van 290 opnames, de dag ervoor waren er nog 335 extra opnames. Het aantal nieuwe opnames in de Belgische ziekenhuizen steeg gisteren dus voor de tweede dag op rij minder snel.

Opmerkelijk: Limburg volgt die positieve nationale trend niet. In de Limburgse ziekenhuizen lagen gisteren 213 patiënten met een coronabesmetting, dat zijn er liefst 36 meer dan maandag, toen er een stijging was met 12 ziekenhuisopnames. In het ZOL in Genk klom het aantal opgenomen coronapatiënten gisteren van 24 naar liefst 42, bijna een verdubbeling. “We hebben niet meteen een verklaring voor die forse stijging”, zegt Jurgen Ritzen van het ZOL. “We zijn in ieder geval klaar om gefaseerd vier nieuwe afdelingen te openen, waar telkens twintig nieuwe patiënten kunnen liggen.”

Ook in het AZ Vesalius ziekenhuis in Tongeren was er een forse toename van ziekenhuisopnames van 10 naar 17. Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt vangt nog altijd het grootste aantal coronapatiënten op: 56 in totaal. Die grote druk op het Hasseltse ziekenhuis is voor een stukje te verklaren door transfers van andere ziekenhuizen naar Jessa. “Er zijn ondertussen zes coronapatiënten van andere ziekenhuizen naar Jessa getransfereerd”, zegt woordvoerster Lieve Ketelslegers. “Het gaat om drie patiënten van Sint-Trudo in Sint-Truiden, twee patiënten van het Heilig Hart ziekenhuis in Tienen en één patiënt van AZ Vesalius in Tongeren.”

Ruim 600 besmettingen

Van de 213 opgenomen ziekenhuispatiënten in Limburg verbleven er gisteren 45 op intensieve zorgen, maandag waren er dat nog 38. Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Limburg liep gisteren op tot bijna 600. Met ruim 70 besmettingen op 100.000 inwoners blijft Limburg de zwaarst getroffen provincie. “We zien een snelle stijging van het aantal coronabesmettingen, die zich waarschijnlijk nog zal doorzetten”, zegt viroloog Steven van Gucht van Sciensano. “Al hopen we dat de situatie snel zal stabiliseren. Mensen bij wie nu een besmetting is vastgesteld, zijn een tweetal weken geleden blootgesteld aan het virus. De impact van de maatregelen die donderdagavond genomen zijn, gaan we pas merken over een tiental dagen. Maar dan moet iedereen zich wel zo strikt mogelijk aan de richtlijnen houden.”

KAART. Corona laat ons niet los: bekijk hier de cijfers van de Limburgse ziekenhuizen

Nieuwe Video's