Patrick Lefevere over financiële maatregelen bij Deceuninck - Quick-Step en de Tour: “Hoe kan je daar nu nog aan vasthouden?”

Print
Patrick Lefevere over financiële maatregelen bij Deceuninck - Quick-Step en de Tour: “Hoe kan je daar nu nog aan vasthouden?”

Foto: Photo News

Een aantal wielerploegen zoals Circus-Wanty Gobert en Bingoal-Wallonie Bruxelles werken al met het systeem van economische werkloosheid, Sport Vlaanderen-Baloise overweegt om dit toe te passen en bij Deceuninck - Quick-Step zijn ook al heel wat werknemers overgeschakeld op dit systeem. Teambaas Patrick Lefevere is bereid om in te leveren, maar vraagt dat ook aan zijn ploegleiders en dokters. Verder vraagt Lefevere zich af of de Tour belangrijker is dan de Spelen.

LEES OOK. Hoe zit het met economische werkloosheid bij Belgische wielerploegen? “Voor onze renners is dat niet aan de orde, zij doen hun werk”

“Het zijn onzekere tijden”, steekt teammanager Patrick Lefevere van Deceuninck - Quick-Step van wal. “We maken een enorme crisis mee en het is elke dag zoeken. We weten niet wanneer de koers zich terug op gang trekt en dus is het moeilijk om plannen te maken. Bovendien is het allemaal zo simpel niet. Wij hebben ook buitenlands personeel, daar gelden andere wetten en verder is er een verschil tussen zelfstandige medewerkers en personeel dat in dienstverband werkt. Dus onze CFO Geert Coeman is de zaak volop aan het bekijken, ook in overleg met onze sponsors. We rekenen een beetje op hun goodwill en vertrouwen in onze ploeg.”

“Kijk, tot 15 maart werd iedereen doorbetaald, maar sindsdien is de situatie veranderd. We doen in dit team beroep op tien mecaniciens en evenveel soigneurs die nu geen werk hebben. Voor een groot deel van hen, de bedienden, zijn we al overgeschakeld op economische werkloosheid. Dat ga ik niet ontkennen. Je past je als bedrijf aan de realiteit van de dag aan.”

En Lefevere is zelf ook bereid om een duit in het zakje te doen. “Een beetje zoals bij Anderlecht”, maakt hij de vergelijking. “Daar leveren de kaderleden ook in en ik vind dat ik zelf als patron het goede voorbeeld moet geven. Geert Coeman is nu volop bezig, alle rekeningen aan het maken en woensdag hebben we een conference call met de dokters en ploegleiders zoals Bramati, Steels, om één en ander te bespreken en na te gaan hoe zij en ik een bijdrage kunnen leveren en besparen.”

Patrick Lefevere over financiële maatregelen bij Deceuninck - Quick-Step en de Tour: “Hoe kan je daar nu nog aan vasthouden?”
Foto: Photo News

“Is de Tour belangrijker dan de Spelen?”

Het coronavirus houdt ook de wielerwereld in z’n greep. Heel wat wedstrijden werden afgeschaft, in maart en april wordt er niet gekoerst, ook in mei regent het annuleringen. En wat met de Tour? “Er is geen EK, geen Olympische Spelen”, aldus Patrick Lefevere. “Ik ben geen pessimist, maar wel een realist. Dat weet iedereen. Hoe kan je dan vasthouden aan de Tour? Natuurlijk wil ik dat die doorgaat, maar voorlopig hebben wij als team alleszins nog geen nieuws gehad.”

LEES OOK. Japanse premier en IOC-voorzitter bereiken akkoord om Olympische Spelen met een jaar uit te stellen

De Franse krant Le Parisien meldde maandag dat de Tour nog altijd op het geplande tijdstip zou plaatsvinden, van 27 juni tot 19 juli, weliswaar in een mogelijk aangepaste versie, zoals bijvoorbeeld zonder VIP’s aan de bussen, zonder Village de Départ met z’n VIPS, en geen publiek aan start en aankomst.

Dat schreef de krant op basis van communicatie tussen de teams en organisator ASO. “Ik heb dat ook gelezen”, zegt Patrick Lefevere van Deceuninck - Quick-Step. “Maar sinds de laatste communicatie van ASO, over de afgelasting van de slotdag van Parijs-Nice, heb ik niets meer van hen gehoord. Er is nog geen communicatie geweest over de Tour, toch zeker niet met onze ploeg.”

De Franse minister van Sport Roxana Maracineanu zei maandag aan de France radio Inter dat ze in contact staat met ASO en het kapitaal belang beseft van een wedstrijd van zo’n orde. “Ik lees en hoor dat allemaal graag, maar waarom zou de Tour wel kunnen doorgaan als andere sportevenementen dat niet kunnen, zoals het EK of de Spelen? Ik ben geen pessimist, maar een realist en natuurlijk wil ik dat de Tour doorgaat, zelfs een Tour ‘light’ mag van mij gereden worden. Als er maar gekoerst wordt, maar zal dat nog lukken? Ik heb geen glazen bol. Iedereen stelt zich de vraag wanneer de koers weer op gang zal komen, maar op zich is dat nu ook nog bijzaak. Voorlopig hebben we in de wereld nog andere katten te geselen met dit virus. Laat ons dat ook niet vergeten en voor de rest is het als wielerteam rekenen op de goodwill van je sponsors en hopen dat de rekeningen maandelijks betaald worden.”