Topsporters reageren op uitstel Olympische Spelen: “Begrijpelijk, maar het komt hard aan”

Print

OS 2020 Tokio. Video: Het Belang van Limburg

Wat al langer in de lucht hing, is nu ook bevestigd. De Japanse premier Abe en IOC-voorzitter Bach hebben een akkoord gesloten om de Olympische Spelen uit te stellen naar 2021.

De Japanse eerste minister Shinzo Abe en IOC-voorzitter Thomas Bach hebben dinsdag een akkoord bereikt om de Olympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio met een jaar uit te stellen. “Ik heb hem een uitstel van ongeveer een jaar voorgesteld en IOC-voorzitter Bach heeft dat honderd procent aanvaard”, verklaarde Abe. Het IOC zwicht zo dus voor de druk die meerdere landen al eerder uitoefenden. Zo vroegen onder meer grootmachten zoals Amerika, Duitsland en Canada al een uitstel.

Tokio 2020

Ondanks het aangekondigde uitstel tot 2021, blijft de naam van de Olympische Spelen wel behouden. “Ook volgend jaar zullen we het dus hebben over Tokio 2020”, aldus Yuriko Koike, de gouverneur van Tokio. Volgens de Japanse premier Shinzo Abe zullen de Spelen volgend jaar “het bewijsstuk worden van het overwinnen van het coronavirus”.

Nieuwe datum

De Spelen worden dus uitgesteld tot 2021, met een maximaal uitstel tot de zomer van 2021. Een precieze datum is er vooralsnog niet. “Een aantal mogelijkheden zullen besproken worden door onze coördinatiecommissie en het Japanse organisatiecomité”, zo maakte IOC-voorzitter Thomas Bach dinsdag bekend.

Financiële gevolgen

IOC-voorzitter Thomas Bach wil nog niet aan de financiële gevolgen denken van het aangekondigde uitstel van de Olympische Spelen. “Het gaat hier om het beschermen van mensenlevens. Dat is op momenteel onze prioriteit, niet het financiële aspect.” aldus Bach. Het uitstel van de Spelen naar 2021 zal het IOC en gastland Japan naar verwachting miljarden kosten.

Paralympische Spelen

Net als de Olympische Spelen worden ook de Paralympische Spelen, die van 25 augustus tot 6 september voorzien waren in Tokio, uitgesteld omwille van de coronacrisis. “Dit was de enige logische optie”, reageert Andrew Parsons, voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC).

LEES OOK.Het is de eerste keer ooit dat ooit dat de moderne Spelen in vredestijd niet tussen de oorspronkelijke data gehouden worden

LEES OOK. CHRONOLOGIE: Hoe het coronavirus het IOC dwong om de Spelen uit te stellen

LEES OOK. BIOC juicht beslissing om Spelen één jaar uit te stellen toe

Officiële mededeling IOC:

“Gezien de huidige omstandigheden en op basis van informatie die we gekregen hebben van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, hebben de Japanse eerste minister Shinzo Abe en IOC-voorzitter Thomas Bach beslist dat de Spelen niet in 2020 kunnen plaatsvinden, met een maximaal uitstel tot de zomer van 2021. Op die manier willen we de veiligheid van de atleten en alle betrokkenen garanderen”, klinkt het in de mededeling. Het is de eerste keer dat de Spelen in vredestijd uitgesteld moeten worden.

Belgische atleten

Pieter Timmers zei eerder al in deze krant dat als de Spelen naar volgend jaar zouden verplaatst worden, het voor hem gedaan is. “Ik kan en wil me niet nog eens meer dan een jaar opladen. Volgend jaar is het tijd voor een nieuw leven. Ik wil met een andere job beginnen, ik heb een jonge dochter die ik meer wil zien, we gaan verhuizen...” aldus Timmers. Nu de Spelen toch naar 2021 verzet werden, kan Timmers misschien afscheid nemen op het EK zwemmen, dat voorlopig verplaatst werd van mei naar midden augustus. “Ik wil graag een Europese titel pakken want de voorbije vier EK’s greep ik telkens naast een gouden medaille door iets wat ik zelf niet in de hand had.”

Kirsten Flipkens tweette dat ze het een logische beslissing vindt, hoe moeilijk deze dan ook is. “Gezondheid komt ALTIJD op de eerste plaats” aldus Flipper.

Zijn knoken kraken langs alle kanten, maar judoka Dirk Van Tichelt (35) gaat zijn carrière toch met een jaartje verlegen. “Want de Spelen zijn het allerhoogste”, zegt de bronzen medaille van Rio.

Na het officiële uitstel van de Olympische Spelen heeft de turnfederatie beslist om alle trainingen van de olympische vrouwenselectie meteen stop te zetten. Nina Derwael en co kunnen dus niet meer terecht in de topsporthal in Gent. Nina Derwael stopt met trainen en was zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Kajakster Lize Broekx klaagt niet over het uitstel van de Spelen: “Als we de horror hier maar weghouden”

“De enige juiste beslissing, ook al is het heel teleurstellend als je mentaal al vier jaar naar die Spelen toewerkt”, reageert mountainbiker Jens Schuermans op de verdaging van Tokio 2020.

Topsporters reageren op uitstel Olympische Spelen: “Begrijpelijk, maar het komt hard aan”
Foto: Instagram

Voor Jelle Geens komt het nieuws over het uitstel van de Spelen niet als een totale verrassing. “Na de discussie van de voorbije dagen had ik me er wel enigszins aan verwacht”, reageert de 26-jarige triatleet uit Heusden-Zolder.

De Belgian Cats zorgden in februari voor een primeur door zich op het olympisch kwalificatietornooi in Oostende voor het eerst te kwalificeren voor het grootste sportfeest ter wereld. Toch is er bij Emma Meesseman (26) niet veel ontgoocheling te bespeuren.

Ook Mark Cavendish liet weten dat het de juiste beslissing was. “Er zullen enkele landen tevreden zijn dat ze twaalf maanden extra krijgen om zich voor te bereiden” aldus Cav.

Eline Berings liet in een tweet weten dat het dramatisch is.

Red Lion Tanguy Cosyns heeft een “bizar gevoel” na de aankondiging van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). “Ik heb het gevoel dat men mijn examens uitstelt en dat ik dus meer tijd heb om te studeren, maar ik vind het vervelend dat ik meer tijd heb”, aldus Cosyns, die in 2016 met de nationale hockeyploeg olympisch zilver veroverde.

“Menselijkheid eerst”, reageert Belgisch recordhouder op de marathon Bashir Abdi. “Het is nu tijd om COVID-19 te verslaan zodat we in 2021 zorgeloze Olympische Spelen kunnen beleven, met gelijke kansen voor iedereen.”

De Belgian Tornados zijn onlosmakelijk verbonden met de tweeling Kevin en Jonathan Borlée, dertigers intussen en allang aan de top in een slopende discipline als de 400m. “Als de Spelen in 2021 zouden plaatsvinden, zou dat voor mij een harde klap zijn. Ik weet niet of ik er dan nog bij zal zijn”, zei Kevin maandag. “Op dit moment kan ik dat heel moeilijk zeggen. De voorbereiding die we nu meemaken, is in elk geval mentaal bijzonder zwaar.” Jonathan, een jonge vader, twijfelde aanvankelijk of Tokio 2020 meteen ook zijn adieu zou zijn. Stel dat de Spelen in 2021 zouden plaatsvinden? “Nu de Spelen een jaar worden uitgesteld, dan zal mijn carrière nog een jaar langer duren, dat is zeker”, zegt hij. Versta: hij wil doorgaan.

Nieuwe Video's