dinsdag 24 maart 2020 - Sint-Truiden
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

  

Coronacrisis

Sint-Truiden is zwaarst getroffen regio van het land

Sint-Truiden

Volksgezondheid onderzoekt waarom Sint-Truiden de zwaarst getroffen regio van het land is in de coronacrisis. In het Truiense Sint-Trudo Ziekenhuis stierven al zes coronapatiënten, alle tien de intensivecarebedden zijn volzet. De ziekenhuizen van Hasselt, Tongeren en Tienen schieten Sint-Trudo ter hulp.

Op de kaart van Sciensano, het federale onderzoekscentrum van Volksgezondheid, is het duidelijk. Op het grondgebied van Sint-Truiden en omstreken staat een grote, donkere bol die aangeeft dat het coronavirus er lelijk huishoudt en er vele tientallen mensen besmet heeft. “Sint-Truiden is in de coronacrisis momenteel verhoudingsgewijs de hardst getroffen regio van het land en dat is ook voelbaar in ons ziekenhuis”, zegt Miet Driesen van het Truiense Sint-Trudo Ziekenhuis. De cijfers liegen er niet om. In Sint-Trudo, nochtans een van de kleinere ziekenhuizen van Limburg, staat de trieste balans van het aantal coronadoden al op zes. Gisteren stierf in Sint-Trudo opnieuw een coronapatiënt. Sint-Trudo telt niet alleen veel coronadoden - zes van de zestien in Limburg -, in het ziekenhuis liggen ook 37 patiënten met een coronabesmetting, van wie er tien op intensieve verblijven. Ter vergelijking: het ZOL in Genk, een van de twee grootste ziekenhuizen in Limburg, vangt 24 besmette patiënten op, van wie vier op intensieve, en het az Vesalius Ziekenhuis in Tongeren telt tien besmette patiënten, van wie twee op intensieve.

Transfers

De afdeling intensieve zorgen van Sint-Trudo kreunt ondertussen onder de coronacrisis. De tien bedden die exclusief voorzien zijn voor coronapatiënten liggen allemaal vol. “We botsen op onze limieten”, zegt Miet Driesen. Sint-Trudo is dan ook het eerste ziekenhuis in onze provincie dat de hulp van andere ziekenhuizen moet inroepen om de crisis het hoofd te bieden. “Na overleg met de federale gezondheidsinspecteur en de omliggende ziekenhuizen is er beslist om stabiele patiënten te vervoeren naar de intensieve afdelingen van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, az Vesalius in Tongeren en het Heilig Hart Ziekenhuis in Tienen.” Ondertussen zijn er al effectief transfers van patiënten naar andere ziekenhuizen gebeurd. Toch is de situatie volgens het ziekenhuis onder controle. “En dat door het harde werk van alle teams”, zegt Miet Driesen. “We hebben ons oorspronkelijk aantal intensieve bedden al verdubbeld en er staat een derde volledige quarantaine afdeling klaar die in gebruik kan genomen worden wanneer dat nodig is. Een lichtpunt voor onze medewerkers is ook dat we ondertussen al vijf coronapatiënten terug naar huis hebben kunnen sturen.”

Geen hotspots

Volksgezondheid onderzoekt ondertussen waarom net Sint-Truiden de zwaarst getroffen regio is in de coronacrisis. “De federale overheid kijkt samen met het Sint-Trudo Ziekenhuis en de stad of er potentiële besmettingshaarden in Sint-Truiden gedetecteerd kunnen worden”, zegt burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren (CD&V), die momenteel trouwens zelf in quarantaine zit omdat haar vriend een coronabesmetting heeft opgelopen. “Op dit moment zijn er nog geen echte hotspots qua besmetting gevonden in Sint-Truiden, in tegenstelling tot andere zwaar getroffen regio’s waar dat wel het geval is. We moeten daar op dit moment dus uit concluderen dat de besmettingen via verschillende wegen de Truienaars hebben getroffen”, zegt Heeren. “Voor de rest hebben we in Sint-Truiden, samen met de lokale politie, de richtlijnen van de overheid rond corona altijd nauw opgevolgd en volgen we de situatie op de voet op.” De zes overleden coronapatiënten in Sint-Trudo zijn allemaal 70-plussers met een medische voorgeschiedenis. Dat Sint-Truiden zo zwaar getroffen wordt door de coronacrisis heeft mogelijk ook te maken met de sterk verouderde bevolking. Uit een studie van de Vlaamse overheid uit 2017 bleek immers dat zowat een kwart van de inwoners van Sint-Truiden 65-plussers zijn, terwijl het gemiddeld aantal 65-plussers voor heel Limburg op 19,4 procent ligt.