Beauty

“Het haar van mijn zoon en man bijwerken met de tondeuse, is dat een goed plan?”

Print
“Het haar van mijn zoon en man bijwerken met de tondeuse, is dat een goed plan?”

Niet alleen dames kunnen momenteel niet naar de kapper, ook mannen hun coupe groeit tegenwoordig uit model. Heeft het zin om het kapsel van zoon- of manlief zelf bij te werken met een tondeuse? En waarop letten? BV-kapper Jochen Vanhoudt geeft tips aan doe-het-zelvers.

De kapper begrijpt het volledig. “Ik zit me zelf al te ergeren aan mijn haar dat groeit. Een kortgeschoren coupe bij mannen ziet er al snel onverzorgd uit. Mijn advies: als je het echt niet meer kunt aanzien of uitzitten, haal de tondeuse erbij”, klinkt het.

Opzetstukjes

Volgens Jochen is het ene model het andere niet. “Je mag in dit geval niet voor een te goedkoop exemplaar gaan. Bij goedkope tondeuses zijn de mesjes vaak niet scherp genoeg en krijg je niet het gewenste resultaat. Let er ook op dat er voldoende accessoires in het pakket zitten. Met verschillende opzetstukjes kun je kiezen op welke lengte je het haar afscheert . Een richtprijs voor een degelijke tondeuse, schommelt rond de 80 euro.”

Hoe pak je het aan? “De gemiddelde lengte voor een broske is 9 millimeter. Ook 6 en 12 millimeter zijn courante lengtes. Met 3 millimeter ben je bijna kaal. Scheer steeds tegen de richting van het haar in, anders glijd je gewoon over het haar en wordt het niet goed geschoren. Ga gerust meerdere keren over dezelfde zonde, zo heb je ook de kleine haartjes mee.”

Eén lengte

Nog een gouden tip van de kapper is om het niet te complex te maken. “Haartjes uit de nek scheren kan, maar een militaire coupe - kortgeschoren onderaan en langer haar op de kruin - vereist vakwerk. Zelf is het moeilijk om mooie verbindingen te creëren tussen de lange en korte zone. Laat dat aan een professional over. Ook lijntjes in de korte zones, zoals je vaak ziet bij voetballers, zijn een beproeving. Zelf je haar afscheren doe je ook beter niet, zelfs niet met behulp van twee spiegels. De kans op oneffenheden op je achterhoofd is reëel. Geef het toestel (en je vertrouwen) aan een vriend of je partner.”